Til kamp for fotobokser

Oppgitte: Ordfører Mona Mangen i Sørum, ordfører John Harry Skoglund i Fet og stortings-representant Sverre Myrli (Ap) skjønner ikke at Staten kan nekte innføring av fotobokser på Kompvegen.

Oppgitte: Ordfører Mona Mangen i Sørum, ordfører John Harry Skoglund i Fet og stortings-representant Sverre Myrli (Ap) skjønner ikke at Staten kan nekte innføring av fotobokser på Kompvegen.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Alle ønsker fotobokser med gjennomsnittsmåling velkommen på fylkesvei 170 fra Mork til Heia. Det er bare ett problem.

DEL

Kan Staten nekte at det settes opp fotobokser på fylkesvei 170? Det må samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen svare på. Stortingsrepresentant Sverre Myrli (Ap) bringer nemlig saken om fotobokser til statsrådens bord.

Myrli har i et skriftlig spørsmål til Solvik-Olsen spurt om staten kan nekte innføring av fotoboksen på Kompvegen, all den tid dette er en fylkesvei.

Statens vegvesen sier ja. Trygg Trafikk sier ja. Fylkespolitikerne sier ja. Politiet sier ja. Og ikke minst: Lokalpolitikerne sier ja.
 

Alle ønsker fotoboksene velkommen.
Det er bare ett problem.
Regjeringspartiet Frp ønsker ikke å innføre en slik ordning på flere nye strekninger her til lands.

Til Indre Akershus Blad uttalte statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet følgende:
 

– I utgangspunktet skal det ikke innføres flere streknings-ATK. Signalene står ved lag. Vi mener det er prinsipielle forhold som bør ses nærmere på. Blant annet personvern og en generell mistenkeliggjøring av alle bilister.
 

På direkte spørsmål om det ikke blir streknings-ATK på fylkesveien, svarer statssekretæren:
– Det må vegdirektoratet og departementet avgjøre når saken kommer dit, men instruksen er klar!
 

12. mars kom brevet fra Vegdirektoratet om at det ikke kan etableres streknings-ATK på veien.
Nå bringer stortingsrepresentant Sverre Myrli (Ap) saken til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens bord.

Myrli har i et skriftlig spørsmål til Solvik-Olsen spurt om staten kan nekte innføring av fotoboksen på Kompvegen, all den tid veien er en fylkesvei.
 

Spørsmålet

«Med hvilken hjemmel kan Samferdselsdepartementet be Statens vegvesen om å stoppe etablering av streknings-ATK på fylkesveier når både aktuell fylkeskommune som veieier og politiet går inn for det», heter det i spørsmålet fra Myrli.
 

– Streknings-ATK er et bevisst tiltak for å få ned antall dødsulykker. Alle er enige i at dette må på plass. Veien eies av fylket, hvordan kan da staten nekte dette, spør Myrli overfor indre.no.
 

Lokalavisen møter stortingsrepresentanten og ordførerne John Harry Skoglund i Fet og Mona Mangen i Sørum ved Brattåsen i Fetsund. Foto- boksene er planlagt satt opp på en seks kilometer lang strekning med 70-sone.
 

Frustrerte ordførere

Ordførerne er frustrerte over at tiltaket de har kjempet for, ser ut til å ende i rennesteinen.
– Det er utrolig at en så ulykkesbelastet strekning ikke får gjennomført et slikt tiltak. I mange år har man ventet på midtdeler.

Det vil koste en halv milliard kroner, og det kommer til å ta en evighet før fylket har penger til dette. Fotobokser er et raskt og mye rimeligere alternativ til en sikrere vei, sier Skoglund til Indre Akershus Blad.
 

– Alle jeg snakker med sier det samme: Få opp fotoboksene så fort som mulig, følger Mangen opp.
 

Regjeringspartiets argumentasjon om at bilistene overvåkes, skjønner Myrli ingenting av.
 

– Datatilsynet har understreket at det ikke er et problem. Så lenge man ikke kjører for fort, blir alle data slettet med en gang, sier han.
 

Svaret fra samferdselsministeren er ventet rundt en uke etter påske.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken