Er du en av de som har tenkt å benytte sankthansaften til å ha en hyggelig kveld i trivelig selskap, gjerne med et stort sankthansbål, uten å tenke over at du feirer en mann fra Bibelen? I så fall kan du lese videre for å bli litt klokere.

LES MER: Her kan det være forbudt å lage sankthansbål

Med eller uten aften?
For det første, så er det greit å skille mellom sankthansaften og sankthans. Sankthans er en kirkelig høytid som feires 24. juni, altså onsdag i år. Sankthansaften er kvelden før. Og det er på sankthansaften man lager det store sankthansbålet.

LES MER: Kan tordne på sankthansaften

Hvem er sankthans?
Og hvem er denne helgenen som feires? Det er ingen andre enn døperen Johannes, mannen som døpte Jesus. St. Hans er det danske helgennavnet hans. Andre navn for denne feiringen er johannesvake, som i norrøn språkdrakt blir til jonsok. Det er imidlertid en kjensgjerning at sankthansaften er blitt en mer folkelig enn kirkelig tradisjon.

Sommersolverv, midtsommeraften
Det kan henge sammen med at sankthansaften gjerne blir knyttet til sommersolverv også, altså den dagen i året med mest dagslys (21. juni). I Sverige er midtsommeraften en av årets desidert største begivenheter. Og midtsommeraften blir lagt til den dagen som måtte være en fredag i perioden 19.-25. juni. Svenskene feirer kanskje ikke nasjonaldagen på samme måte som nordmenn feirer 17. mai, men de feirer virkelig på midtsommeraften.

Midtsommer, uten aften
Og bare for å gjøre forvirrelsen komplett, så er egentlig ikke midtsommer det samme som verken sommersolverv eller sankthansaften. Midtsommerdagen er knyttet til det norrøne blotet, ritualet, som fant sted 28 dager etter sommersolverv. Dagen finnes også på primstaven, det man brukte som kalender i norrøn tid. Eller sagt på en annen måte, dagen midt i mellom 14. april og 13. oktober.

Bål mot onde makter
Hvorfor man lager sankthansbålet kommer ikke eksplisitt fram verken på wikipedia eller i andre nettleksikon. Bål har tradisjonelt blitt brukt for å beskytte mot onde makter, men de har også hatt en sosial funksjon med å samle folk. Tradisjonen med sankthansaften og bål er sterk i hele Norden, og i Danmark er det vanlig flere steder å brenne papirhekser på bålet.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia.