Fryktløs og instinktfult kastet Henning Pettersen Søfting seg ut i de høye bølgene på ferieøya Kreta med et mål for øye; å redde både livredderen og en mann som var nær drukningsdøden.

Det som kunne endt fryktelig galt fikk en god avslutning takket være 24-åringen fra Skjetten.

– Jeg handlet bare på instinkt rett og slett. Det var ikke før etter hendelsen at jeg skjønte hvor dramatisk det faktisk var, sier han da Romerikes Blad ringer.

Det som for reisefølget, som teller tretten i tallet, skulle være en avslappende dag på stranden i Paleochora på Kreta tok en dramatisk vending lørdag.

Henning forteller til Romerikes Blad at det blåste en del, og at sjøen virket til å endre seg utover dagen med mer strømninger.

Ifølge Søfting var det en annen nordmann på stranden som observerte en mann som hadde forvillet seg litt for langt ut og som tydelig trengte hjelp. Livredderen ble varslet, og kom raskt løpende før han kastet seg ut i vannet uten noen sikkerhetsflåte.

Tenkte ikke på eget liv

Det gjorde at Henning uten å tenke på eget liv tok sats ut i de høye bølgende for å redde mannen, og livredderen med.

– Det var ganske røft uti der, så jeg bare hoppet ut i de høye bølgene og kom nesten raskere til mannen enn livredderen. Mannen som holdt på å drukne hadde svelget masse vann, og det samme gjorde livredderen som på det tidspunktet hadde nok med å redde seg selv. Jeg fikk dratt begge to i land, forteller han før han er rask med å legge til:

– Vi var heldige, vi fikk hjelp av et par «allrighte» bølger på vei inn til stranden igjen.

Både livredderen og mannen som var nær ved å drukne fikk behandling av ambulansepersonell og skal etter det Søfting vet ha det bra.

Søfting innrømmer at det var tøft og at han i ettertid har kjent på hvor tungt det faktisk var ute i den strie strømme og blant de høye bølgene. Han understreker imidlertid overfor Romerikes Blad at det gikk helt fint med ham etter kraftanstrengelsen.

– Med meg gikk det bra. Jeg kjenner det i kroppen nå, men akkurat da var det adrenalinet som tok overhånd, forteller han.

 

Imponerende innsats

Det var mange på stranden den dagen, og i etterkant av hendelsen ble flagget på stranden raskt hevet til rødt. Det mener Søfting burde ha blitt gjort tidligere, og håper det blir tatt lærdom av hendelsen.

– Jeg håper de lærer noe av det som skjedde, og at det ikke skjer igjen.

En av dem som observerte den heltemodige innsatsen var Øyvind Carlsen i reisefølget til Søfting. Han er tydelig imponert av den unge mannen fra Skjetten.

– Han reddet to liv den dagen. Det han gjorde var imponerende, sier Carlsen.

Søfting ble hedret som dagens helt med en bedre middag og et par raki, som er tyrkisk brennevin, lørdag kveld.