Vi smugler luksusvarer som aldri før – konsekvensene er dyre

Følger med: Seksjonssjef ved grensekontrollseksjonen på Oslo Lufthavn, Tor Fredriksen, oppfordrer alle som har noe de bør fortolle om å velge rødt. Foto: Tom Gustavsen

Følger med: Seksjonssjef ved grensekontrollseksjonen på Oslo Lufthavn, Tor Fredriksen, oppfordrer alle som har noe de bør fortolle om å velge rødt. Foto: Tom Gustavsen

Artikkelen er over 5 år gammel

Gardermoen: Tollerne ved Oslo Lufthavn beslagla i fjor ufortollede designvesker, dyre klokker og diamantsmykker for 5,2 millioner kroner.

DEL

Nordmenn på tur i utlandet handler luksusvarer som aldri før. Det har Tolletaten på Oslo Lufthavn fått merke.

Merkevarer

I fjor ble det beslaglagt luksusvarer som Chanel-vesker, Rolex-klokker, dyre smykker og edelstener for 5,2 millioner kroner, mot 1,7 millioner i 2014.

– Dette er varer som skal fortolles. Dersom man blir tatt for å smugle en Rolex-klokke inn i landet, vil man miste klokken og bli ilagt en saftig bot, sier seksjonssjef ved grensekontrollseksjonen på Oslo Lufthavn, Tor Fredriksen.

Men det er ikke bare smugling av statusvarer som svir på pungen. Også shoppingturen til London kan fort bli dyr.

Maksgrense 6.000 kr.

Inn til Norge er det kun lov å ta med seg varer for inntil 6.000 kroner, inkludert vinen, sigarettene og parfymen du kjøper på taxfree, uten å måtte betale toll og merverdiavgift.

Ifølge seksjonssjefen er det grunn til å tro at mange ikke er kjent med regelverket, mens andre jukser bevisst.

– Noen vil ha både i pose og sekk. Enkelte får tilbakebetalt momsen på varer i utlandet. Likevel unnlater noen å fortolle varen når de ankommer Norge. Det noen kanskje ikke er klar over er at mange momsrefusjoner meldes til oss. Det blir derfor enkelt for oss å ta disse når de ankommer Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien)

Valuta for 21,2 mill.

Penger er også noe tollerne på Gardermoen ser mye av.

I løpet av fjoråret ble det beslaglagt udeklarert valuta for 21,2 millioner kroner på hovedflyplassen.

Det er cirka 40 prosent av all valutabeslag som Tolletaten gjorde i 2015, som var på totalt 52,3 millioner kroner. Dette er en økning på cirka én million fra året før.

Fakta

  • Når du kommer til Norge kan du ha med deg varer toll- og avgiftsfritt så lenge det er under verdigrensen.
  • Dersom du har vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer for inntil 6000 kroner uten å betale toll og avgifter, inkludert kvotevarer.
  • Har du handlet over verdigrensen, skal du betale 25 prosent merverdiavgift på de fleste varer. I tillegg har noen varer toll.
  • Du betaler avgifter ved å gå på rød sone.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken