Advarer mot skolemat-betaling

De politiske partiene er svært uenige i spørsmålet om skolemat.

De politiske partiene er svært uenige i spørsmålet om skolemat. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Vi kan ikke ha ordninger der noen barn må se på at andre spiser god mat fra kantina, mener SV.

DEL

(FriFagbevegelse.no) – Det er supert at Arbeiderpartiet er enig med SV om at skolemat er viktig. Og at Jonas Gahr Støre nå signaliserer en vilje til å prioritere dette framover. Men på ett punkt skiller likevel våre to partier lag. Det er i synet på betaling, sier SVs stortingspolitiker Mona Fagerås.

Skapte debattAp-leder Jonas Gahr Støre mener det er fellesskapets ansvar å sikre at det er mat til alle på skolen.

– Skolemat har vært en viktig sak for meg hele veien. Den saken blir ofte latterliggjort av regjeringen som at det ikke har noe med skole og undervisning å gjøre. Jeg har vært mange nok steder til å se at det virkelig har noe med skole å gjøre, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre tidligere i uken.

Ap vil ha egenandelI sitt gjeldende partiprogram ser Ap for seg «et enkelt måltid som tilbys elevene i løpet av skoledagen, i skolens egen regi eller i samarbeid med andre. Måltidet vil finansieres som et spleiselag mellom staten, kommuner og frivillige betalingsordninger for foresatte. Skjermingsordninger skal etableres».

Saken fortsetter under bildet.

Oslo  20170919.
Mona Fagerås, Nordland,  er ny i SVs stortingsgruppe som er samlet for første gang i Oslo tirsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oslo 20170919. Mona Fagerås, Nordland, er ny i SVs stortingsgruppe som er samlet for første gang i Oslo tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Høyre svarer med at partiet ikke er mot skolemat, men at politikk handler om å prioritere.

– Derfor mener vi det kan ordnes på andre måter enn at Staten skal finansiere det, sa Kent Gudmundsen (H), første nestleder i Stortingets utdannings- og forskningskomité.

SV: Ikke ubetydelig sum

SV svarer med å gi et spark til både Arbeiderpartiet og Høyre.

– For oss er det essensielt at skolematen skal være gratis for elevene. Det kan høres billig ut at barna skal betale for eksempel 20 kroner for et skolemåltid. Men dette er ikke en ubetydelig sum for mange familier.

 

– Har du tre skolebarn, vil en slik ordning koste en familie 12.000 kroner i året. Vi kan ikke lage ordninger der noen barn må sitte å se på at de andre spiser god mat fra kantina. Skolen skal være gratis, mener Fagerås.

To tanker i hodet– Det må være lov, selv for et konservativt parti som Høyre, å ha to tanker i hodet samtidig. Barna og samfunnet endrer seg. Skal vi møte de utfordringene vi i dag står overfor, må vi også se hvordan skolen kan bidra. Norge er et av svært få land som ikke har skolematordning, sier Mona Fagerås.

Vi kan ikke lage ordninger der noen barn må sitte å se på at de andre spiser god mat fra kantina.

Mona Fagerås, stortingsrepresentant for SV

– Skolemat er bra for læring og trivsel, men ikke minst i et folkehelseperspektiv. Nettopp derfor vil SV finansiere dette over helsebudsjettet og ikke at det skal gå på bekostning av de øvrige ressursene som skolen trenger til sine primæroppgaver, mener hun.

Sak som skiller


Spørsmålet om skolemat skaper klassiske politiske skillelinjer. De rødgrønne er samlet for en eller annen form for utprøving av skolemat eller å innføre det.

Vippepartiet KrF er imidlertid mot, i likhet med Høyre og Frp.

Et forslag om å innføre skolemat skapte stor debatt på landsmøte til KrF i Trondheim i fjor, men ble nedstemt av et stort flertall. Bakgrunnen var et forslag fra fylkeslaget i Nordland om å innføre gratis skolemat som en forsøksordning på utvalgte skoler for å motvirke forskjeller i læring og helse.

Også Venstre stemte mot et forslag fra SV om å utrede gratis skolemat i barneskolen og ungdomsskolen i 2016. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken