SV vil gjøre videregående skole obligatorisk

SVs programkomité foreslår å gjøre videregående skole obligatorisk fram til 18 år. -Vi må spørre oss om vi lurer ungdom ved å si at de har en fremtid uten videregående, sier Nicholas Wilkinson i programkomiteen. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix.

SVs programkomité foreslår å gjøre videregående skole obligatorisk fram til 18 år. -Vi må spørre oss om vi lurer ungdom ved å si at de har en fremtid uten videregående, sier Nicholas Wilkinson i programkomiteen. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SV foreslår å gjøre videregående skole obligatorisk for alle opp til 18 år. En dårlig idé, mener Elevorganisasjonen.

DEL

SVs programkomité la forrige uke fram et førsteutkast til nytt arbeidsprogram for perioden 2017-2021. Der går komiteen inn for å gjøre videregående skole obligatorisk fram til elevene fyller 18 år.

– Før var det mange jobber man kunne ta uten fagbrev eller studiekompetanse, men de blir stadig færre. Spørsmålet vi har stilt oss, er om vi egentlig lurer ungdom hvis vi sier de har en fremtid uten videregående opplæring, sier Nicholas Wilkinson, en av de ti i programkomiteen, til NTB.

Han understreker at all komiteen er usikre på forslaget, men at et stort flertall ønsket å fremme det rett og slett for å få det diskutert.

Ansvarliggjør skolen

Wilkinson sier et argument som taler for obligatorisk skole, er at skolen da må ta et større ansvar for elevene.

– De kan ikke skolene bare la elvene gli fra som i dag. Det gir dem et enda større ansvar for å sikre en undervisning som gjør at elevene gjennomfører, sier han.

– Samtidig ser vi at et viktig argument mot obligatorisk skole, er mange rett og slett ikke er motivert for skole i den alderen, og at det er klokere å la dem få gjøre noe annet og at de kanskje ta videregående senere i livet, sier Wilkinson.

At programkomiteen velger å sende ut forslag som de selv er så usikre på, er en del av en ny strategi for økt deltakelse og debatt i SV, forteller Wilkinson.

Vil lovfeste russetida

Han forteller at programkomiteen aldri før levert førsteutkast til nytt partiprogram så lenge før et landsmøte, som først er i mars, og sier komiteen er helt åpne på at mange av forslagene verken er kvalitetssikret, finregnet på eller helt gjennomtenkt. Totalt er det også 83 dissenser i programutkastet.

Blant annet foreslår komiteen å åpne norske abortklinikker i utlandet og lovfeste russetida. Et mindretall i komiteen ønsker også å redusere arbeidsinnvandringen og si opp Schengen-avtalen for å gjeninnføre norsk grensekontroll.

– Dette er en helt ny måte å drive politikk på, som er kjempespennende. Vi vil med dette spille opp til debatt på et tidlig tidspunkt, for å involvere så mange som mulig i politikkutviklingen, sier Wilkinson.

Han sier mange av forslagene trolig kommer til å falle innen komiteen skal komme med sin endelig innstilling før jul. Det kan også gjelde forslaget om obligatorisk skolegang, fastslår Wilkinson.

– Skolen ikke for alle

Elevorganisasjonen er blant dem som oppfordrer SV til å skrote forslaget.

– Vi ønsker ikke at videregående skal være obligatorisk, av den enkle grunn at skolen ikke er for alle, sier leder Sylvia Lind til NTB.

Hun peker på at drop out-prosenten i videregående skole i dag er høy, og mener den vil bli enda høyere med tvang.

– Vi må heller jobbe med å rette opp den svikten som gjør at så mange dropper ut av skolen i dag, sier hun.

Høyre vender også tommelen ned for forslaget.

– Å gjøre videregående obligatorisk er en altfor enkel løsning på utfordringen med drop out. Løsningen er ikke å tvinge de unge til å gå der, men å tillate alternative løp og en mer variert skole, sier Høyres skolepolitiske talsmann Henrik Asheim. (©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken