Fant Norges største gullklump

GULLGUTT: Gulldykker Marius Frang er styrket i troen på at det finnes en stor gullåre etter at han fant en gullklump på 34,9 gram i elva Gisna mellom Oppdal og Rennebu. Det er ny Norgesrekord. BEGGE Foto: Privat

GULLGUTT: Gulldykker Marius Frang er styrket i troen på at det finnes en stor gullåre etter at han fant en gullklump på 34,9 gram i elva Gisna mellom Oppdal og Rennebu. Det er ny Norgesrekord. BEGGE Foto: Privat

Av

Se godt på gullklumpen: Den er Norges største, og ble funnet i helga av gulldykker Marius Frang fra Skjetten.

DEL

Frang fant klumpen, som veier hele 34,9 gram, i elva Gisna mellom Oppdal og Rennebu på søndag. Gullgraverkollega Arne Sevaldsen hadde den gamle rekorden for gullklumper funnet i løsmasser på 19,56 gram fra juni i år. Den ble funnet 40 meter fra søndagens funn i grenseelva Gisna der gullgravere har jaktet gull siden 2013.

Frangs funn er nesten dobbelt så stort som funnet i juni – og styrker de 14 andelshavernes som har rettighetene til gullet i Gisna om at det finnes en større gullåre.

Doblet forrige rekord

Selve funnet kom overraskende på Frang, som til daglig er heismontør bosatt i Skedsmo, men som de siste somrene har viet livet sitt til å søke etter gull i elva Gisna.

– Det var kaldt og guffent søndag, så jeg startet sent. Uansett så prøver jeg å gjøre en innsats hver dag – og søndagen var ikke noe unntak. Jeg hoppet ut i våtdrakta – og så oppdaget jeg klumpen ligge på bunnen i elva. Den var veldig mørk, så jeg så ikke umiddelbart at det var gull. Jeg fikk av meg dykkermaska og gned meg litt i øynene, og så til slutt at det var en stor gullklump. Vekta viste 34,9 gram, forteller Frang.

Den forrige klumpen som inntil søndag var landets største, var på 19,56 gram, og ble funnet lenger opp i elva.

Leter etter gullåra

Gullgraverne, eller mer presist; gulldykkerne, ligger i elva mellom sju og ni timer om dagen, og suger opp bunnslammet og studerer slammet i en vaskerenne. Denne klumpen lå bare på bunnen og Frang plukket den med hendene.

– Dette er Norges beste gullelv og vi håper å finne en massiv gullåre oppe i fjellet her, sier Frang, som sier at gulldykkerne finner gull hver dag. Han vil ikke ut med hvor mye som er funnet totalt i elva siden gulldykkingen startet.

– Jeg har heller ikke noe eksakt tall på hvor mye som er funnet, men det er ganske mye. Vi finner gull hver dag. Noen dager er det dårlig, andre dager bra.

– Så det må være en gullåre?

– Ja, i alle fall når gullet kommer i så store klumper, så er sannsynligheten stor for at det er en gullåre et eller annet sted her.

Rik på opplevelser

– Blir dere rike som gulldykkere?

– Man blir veldig rik på opplevelser og spenning. Jeg velger dessuten å beholde gullet og ikke selge det. Jeg tenker at gevinsten kommer den dagen vi finner gullåra, sier Frang om sin lidenskap.

Til NRK Trøndelag forteller han at klumpen kan være verdt flere titalls tusen kroner, siden den er i en såkalt «nugget-form».

Frang har alltid vært interessert i jakt og fangst og kombinerer gulldykkingen med jakt og fiske.

– Det er den totale naturopplevelsen som dette gir meg, som er grunnen til at jeg tar permisjon fra jobben i tre måneder av året. Det er godt å koble av fra jobb og hverdag, og A4-livet på sommeren, sier Frang, før han mandag formiddag kastet seg ut for en ny økt som gulldykker i elva.

– Uvanlig

Forsker hos Norges geologiske undersøkelse (NGU), Jan Sverre Sandstad, synes sommerens gullfunn i Gisnadalen er både oppsiktsvekkende og morsomme.

– Det har bare økt på med funn der i sommer. Fra før er det største gullklumpfunnet i løsmasser på rundt 17 gram, fra kjente gullgraverfelt i Karasjok-området, sier han.

– Å finne så store klumper som man nå har funnet er uvanlig i Norge.

Sandstad forteller at NGU fikk rapporter om gullfunn i Gisnadalen for tre år siden.

– Vi startet et kartleggingsarbeid da for å finne ut hvor løsmassene i elva kommer fra, noe som jo er veldig interessant når slike funn registreres. Arbeidet er imidlertid blitt nedprioritert noe etter hvert.

– Kommer dere til å ta opp igjen kartleggingsarbeidet i området nå?

– Det er det ikke opp til meg å bestemme, men det er klart at funnene motiverer til ytterligere jakt på kilden.

Det er funnet større gullklumper i Norge, men Gisna-funnet er altså løsmasse-rekord.

– Den er tidligere funnet en gullklump på en halv kilo i fjell ved Bømlo, sier Sandstad.

Artikkeltags