Torgeir satt 1.471 dager i filippinsk fengsel: – Jeg har sett mange mennesker dø

MISTET 20 KILO: Det første halvåret Torgeir satt fengslet på filippinene mistet han 15 kilo. De neste tre årene mistet han fem til.

MISTET 20 KILO: Det første halvåret Torgeir satt fengslet på filippinene mistet han 15 kilo. De neste tre årene mistet han fem til. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Torgeir Høverstad (65) ble pågrepet og tiltalt for menneskehandel og produksjon av overgrepsmateriell. Fire år senere ble alle anklagene droppet og 65-åringen frikjent.

DEL

Det hele startet i 2014 da han ble pågrepet i sin egen leilighet i Subic Bay på Filippinene. Inne i leiligheten fant politiet 90 nakenbilder av det som ble hevdet av politiet å være mindreårige jenter.

I tillegg hevdet politiet at de fant nakenbilder av to 15 år gamle jenter og siktet han for overgrep – senere ble denne delen av saken henlagt.

Høverstad – som opprinnelig er fra Sørum – nektet hele tiden for at dette var hans og mente at bildene måtte ha blitt plantet av enten politiet eller kriminelle som ville presse ham for penger.

I dommen fra mai i år – som RB har fått tilgang til – blir han frikjent for alle de alvorlige anklagene.

– Et helvete

En av de 15 år gamle jentene fortalte i 2014 at Høverstad skulle ha plukket henne opp sammen med en venninne før han avbildet dem nakne i seksuelle positurer.

– Det kom som et sjokk at jeg ble anklaget for noe slikt. Da jeg ble kastet i fengselet var det som å komme inn i en konsentrasjonsleir, sier Høverstad i dag.

Ifølge ham ble advokaten hans kontaktet av bakmennene kort tid senere. De ville ha penger for at anklagene skulle droppes.

PÅ FILIPPINENE: Høverstad reiste rundt på denne motorsykkelen og tok bilder og lagde filmer fra naturen i øyriket. Da han ble pågrepet beslagla politiet alle eiendelene hans – også motorsykkelen.

PÅ FILIPPINENE: Høverstad reiste rundt på denne motorsykkelen og tok bilder og lagde filmer fra naturen i øyriket. Da han ble pågrepet beslagla politiet alle eiendelene hans – også motorsykkelen. Foto:

Nære støttespillere hjemme i Norge valgte da i første omgang å betale ut 500.000 pesos (cirka 80.000 norske kroner) for å få Høverstad ut av fengsel.

– Hele situasjonen var et helvete. Jeg trodde jeg skulle bli løslatt etter at vi betalte løsepengene, men da ville dem bare ha mer.

– Hvorfor skulle disse bakmennene gå etter deg?

– Jeg fikk penger av min mor mens jeg bodde på Filippinene. Jeg var nok uforsiktig og fortalte til flere at jeg hadde tilgang til penger, svarer han.

Totalt har han ved hjelp av moren og venner hjemme i Norge betalt flere hundre tusen kroner til bakmennene på Filippinene etter at han ble pågrepet.

– Du innrømmer å ha betalt penger for å forsøke å komme deg ut av fengselet. Er du redd for ikke å bli trodd på at du er uskyldig?

– Nei, jeg mener at jeg ikke har gjort noe galt. Ingenting med min livsstil på Filippinene var suspekt, sier han og trekker fram vitnemålene fra de ansatte ved resorten han bodde i Subic Bay.

Gjennom vitnemålene avviser alle at de har sett Høverstad med unge jenter – eller gutter – i de årene han bodde der. Faktisk blir han omtalt som en ryddig og respektfull mann både av vaskepersonale og lederen på resorten.

– Andre medier har publisert bilder der de hevder du er i et svømmebasseng med flere mindreårige gutter og jenter. Blant annet skriver de at du skal ha skrevet til venner «jeg hadde de unge, unge jentene her i hele går til kl. 22 ... Not bad»?

– Det er bare tull, påstår Høverstad og legger fram usensurerte versjoner av bildene som er blitt publisert.

– Dette er sønnene til sekretæren min og hennes tyske mann som var bestekameraten min på Filippinene, hevder han om bildene RB har fått tilgang til.

KJENDISHJELP: Ramon «Mon» Tulfo er en av de mest kjente journalistene på Filippinene. Han har siden 2015 hevdet Torgeir Høverstads uskyld gjennom artikler i sin avis Philippine Daily Inquirer. Her er de avbildet en knapp uke etter løslatelsen til Høverstad.

KJENDISHJELP: Ramon «Mon» Tulfo er en av de mest kjente journalistene på Filippinene. Han har siden 2015 hevdet Torgeir Høverstads uskyld gjennom artikler i sin avis Philippine Daily Inquirer. Her er de avbildet en knapp uke etter løslatelsen til Høverstad. Foto:

Hjelp fra ukjent hold

Jentene som skal ha vært med på den angivelige svindelen skal ha blitt lovet 500.000 pesos på deling når løsepengene ble utbetalt. De ble avspist med kun 20.000 pesos, forklarer Høverstad som sendte et brev til den kjente filippinske journalisten Ramon «Mon» Tulfo for å få hjelp.

– Jeg avfeide det som sludder da jeg fikk brevet. Han kan ha det så godt når han har forgrepet seg på disse unge jentene tenkte jeg, sier Tulfo til RB i dag.

En knapp måned senere tok derimot historien en ny vending for den anerkjente journalisten.

– En av jentene som hevdet at hun hadde blitt misbrukt av Høverstad tok kontakt og fortalte om fellen som var blitt lagt for ham, forklarer Tulfo som gjentatte ganger har bedt myndighetene om å slippe nordmannen fri i sine artikler for filipinenes største avis.

– Hvordan ble du overbevist om at han er uskyldig?

– Siden 1991 har jeg arbeidet som en slags «ombudsmann» her på Filippinene der jeg gjennom mitt eget radioprogram hjelper mennesker som mener at de er blitt lurt eller brukt av korrupte embetsfolk. Da jeg gjennomførte mine egne undersøkelser ble det klart for meg at Høverstad var lurt av et «syndikat» som kom med falske anklager der blant annet polititjenestemenn har vært involvert.

– Er dette en unik sak på Filippinene?

– Nei, dessverre er det ikke det. Selv har jeg hjulpet flere ofre av korrupte embetsfolk både i statlig og privat sektor. Én av disse var en indisk forretningsmann som var fengslet for en angivelig voldtekt. Som i Høverstads tilfelle var det også da en ung jente som var blitt betalt for å anmelde forholdet.

Siden midten av 2015 fulgte derfor journalisten og hans team rettssaken mot Høverstad.

– Rettssystemet her er veldig tregt med både dommere og aktorer som enten er korrupte eller late. Dessverre fører dette til at straffesaker kan ta flere år å gjennomføre, forteller Tulfo.

Gikk ned 20 kilo

I påvente av rettssaken ble Høverstad satt i fengselet Olongapo City jail. Der delte han på det meste celle med 160 andre personer.

– Den første advokaten min sa «be friendly to everyone and enjoy your stay»(vær vennlig mot alle og nyt oppholdet) da jeg ble satt inn. Jeg forsto ikke da hva han mente, men tok rådet til følge, sier Høverstad i dag fire år senere.

For tidlig ble det klart at han måtte sosialisere seg med «sjefene» blant de innsatte.

– Alt på Filippinene handler om penger. Blant annet betalte jeg det vi kalte «plazaboss» hver dag 50 pesos slik at jeg alltid kunne være ute på den åpne gårdsplassen. «Cellboss» fikk 500 pesos i uka slik at jeg fikk tilgang til mattilbudet i fengselet.

Toalettvaktene måtte bestikkes slik at han kom på do, men Høverland forteller at han også måtte betale penger for å «leie» en av de 70 køyene som var tilgjengelig inne på cella.

– Hvis ikke måttet jeg ligge tett i tett på gulvet med andre innsatte. Uten hjelp hjemmefra så hadde jeg ikke klart meg gjennom alle disse årene, sier han.

– Var soningsforholdene så ille som mediene har gitt inntrykk av?

– Både ja og nei. Har du penger så greier du deg bra, men jeg har sett mange mennesker dø der inne. Både av heteslag, astmaanfall og ikke minst hendte det at det var knivstikkinger i fengselet.

En av hans beste venner i fengselet skal blant annet ha vært en kinesisk narkotikasmugler.

– Det var mordere, narkomane, smuglere, voldtektsmenn og alt mulig annet i fengselet, men du måtte sosialisere deg. Det var viktig for å overleve.

DAGBOK: Gjennom hele fengselsoppholdet skrev Høverstad dagbøker. I den siste står det: «Løslatt. Jeg er fri».

DAGBOK: Gjennom hele fengselsoppholdet skrev Høverstad dagbøker. I den siste står det: «Løslatt. Jeg er fri». Foto:

Frikjent

Etter å ha vært gjennom tre forskjellige advokater og tre forskjellige dommere i tre forskjellige rettsrunder ble Høverstad i juni i år frikjent for de mest alvorlige tiltalepunktene:

Menneskehandel og produksjon av overgrepsmateriell.

LØSLATT: Her er Torgeir sammen med støttespillere og ambassadeansatte et par uker etter løslatelsen. Da ble han fraktet i skuddsikker bil for å hente passet sitt så han kunne reise hjem.

LØSLATT: Her er Torgeir sammen med støttespillere og ambassadeansatte et par uker etter løslatelsen. Da ble han fraktet i skuddsikker bil for å hente passet sitt så han kunne reise hjem. Foto:

21. juni ble han sluppet fri og tatt hånd om av den norske ambassaden på Manila.

– 9. juli satte jeg meg på flyet hjem til Norge.

– Hvordan var følelsen?

– Den var overveldende. Jeg måtte vente i to uker for å få passet mitt. I løpet av den tiden var jeg livredd for at bakmennene skulle forsøke å ta meg på et eller annet vis. I fengselet fikk jeg jo vite at det kostet rundt 7.000 kroner for en leiemorder, sier han.

Sonet ferdig

Til tross for at Høverstad ble frikjent for de mest alvorlige anklagene har han sonet ferdig dommen som omhandler spredning av umoralsk materiale.

Dette skal være nakenbilder av unge kvinner som Høverstad hevder ble tatt i Thailand tidlig på 90-tallet.

– Advokaten min sa at jeg var den første siden 1953 som ble dømt etter den loven, men vi valge å ikke bruke noe tid på den dommen, påstår han i dag.

– Jeg hadde allerede nærmest sonet ferdig da jeg ble frikjent for de andre anklagene. Hadde jeg valgt å gå videre med saken så hadde jeg nok vunnet der også.

– Men du er fortsatt dømt for å ha tatt seksualiserte bilder av unge kvinner og for spredning av disse?

– Jeg er dømt ja, men det var en ulovlig dom. Det var uskyldige bilder fra 90-tallet som aldri var utstilt eller distribuert, svarer Høverstad.

HJALP TORGEIR: Siden 2014 har Jan Simonsen (70) arbeidet med å få kompisen Torgeir Høverstad løslatt på Filippinene.

HJALP TORGEIR: Siden 2014 har Jan Simonsen (70) arbeidet med å få kompisen Torgeir Høverstad løslatt på Filippinene. Foto:

– Arbeidet hver dag med saken

Flere venner har gjennom årene forsøkt å hjelpe Høverstad på Filippinene. En av disse er Jan Simonsen (70) fra Røyse utenfor Hønefoss.

– Hver dag siden 2014 har jeg arbeidet med saken til Torgeir. Nå har jeg vel et par tusen dokumenter, sier han og fortsetter:

– For å si det sånn så har vel jeg gjort det vesentlige i saken her, men vi har også fått god hjelp fra ambassaden i Manila, sier han.

Nå bor Høverstad i en egen leilighet hos Simonsen på Røyse.

– Jeg hadde tenkt å selge huset, men nå holder jeg meg i ro en stund til. Torgeir fortjener å komme tilbake til samfunnet igjen.

I NORGE: Hjemme i leiligheten på Røyse utenfor Hønefoss arbeider nå Høverstad med å samle inn bevis mot bakmennene. – De kan ikke slippe unna, sier han.

I NORGE: Hjemme i leiligheten på Røyse utenfor Hønefoss arbeider nå Høverstad med å samle inn bevis mot bakmennene. – De kan ikke slippe unna, sier han. Foto:

Bekrefter frikjennelsen

I forbindelse med denne artikkelen har RB vært i kontakt med den norske ambassaden på Manila. Der får vi bekreftet at Høverstad tidligere i sommer ble frikjent på alle punktene i tiltalen i Olongapo og løslatt 21. juni i år.

– Jeg kan bekrefte at han ble løslatt og at han har fått konsulær bistand på normalt vis slik vi gjør i slike saker, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Lunde i Utenriksdepartementet.

FAKTA

  • I mai 2014 ble Torgeir Høverstad pågrepet i sin egen bolig i Subic Bay på Filippinene.
  • Da ble han anklaget og senere tiltalt for å ha rekruttert til produksjon av overgrepsmateriale og menneskehandel.
  • Hele tiden har han hevdet sin uskyld og i mai i år ble han frikjent for anklagene.
  • 21. juni ble han sluppet fra etter å ha sittet fengslet i fire år.
  • 9. juli satte han seg på flyet hjem til Norge.

Artikkeltags