Venn av tiltalt 26-åring: – Sa at jeg ikke skulle bry meg

Tidligere fotballdommer (26)  møtte i Lillestrøm Tinghus i dag siktet for overgrep av rundt 300 unge gutter.

Tidligere fotballdommer (26) møtte i Lillestrøm Tinghus i dag siktet for overgrep av rundt 300 unge gutter. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Da en av 26-åringens venner oppdaget at han hadde lagt til unge gutter som venner på Facebook, spurte han hvorfor.

DEL

– Han sa at jeg ikke skulle bry meg, fortalte en av 26-åringens venn gjennom flere år da han inntok vitneboksen i Nedre Romerike tingrett onsdag.

Det var svaret han fikk da han for første gang stilte spørsmål ved kameratens nettaktivitet kort tid etter at 26-åringen slapp ut av varetekt første gang.

– Jeg sendte ham bekymringsmelding. Det dreide seg om at jeg så at han la til noen unge på Facebook, også stilte jeg spørsmål ved det, uttalte han fra vitneboksen.

Vidt forskjellige personer

Til høyre for ham i salen sitter kameraten som nå er tiltalt for å ha forgrepet seg på rundt 270 unge gutter fra store deler av Skandinavia.

Verken vennen i 40-årene eller familien hadde en anelse om hva han hadde drevet med.

– Jeg har ikke hatt noen mistanke eller tenkt i de baner i det hele tatt. Det var et sjokk både for meg og familien at han ble pågrepet for det han ble pågrepet for.

Tiltalte har selv uttalt at han tenkte svært lite på ofrene da han først ble varetektsfengslet og senere løslatt. Denne opplevelsen deler kameraten:

– Han jeg hentet på Ringerike etter 14 dager i varetekt og han jeg besøker i dag er to vidt forskjellige personer, fra å være fornektende og bagatelliserende til å ta inn over seg det han har gjort, sier han og utdyper:

– Jeg følte at det kunne fremstå som om han helt tok innover seg det det dreide seg om. Fra å ikke ville snakke noe særlig om det og da i en prosess fram til i dag der han har blitt mer og mer åpen. De fornærmede er en ting, men han har også en familie som dette går utover helt ufrivillig. Han er utrolig lei seg over hva han har påført de.

Kameraten er fortsatt en del av livet til den tiltalte og akter å være det til han en dag slipper ut.

– Det han har gjort, får han stå for selv. Jeg tenker at min rolle er å forsøke å støtte og bistå ham. Da snakker vi mye om fremtiden og at det er mulig å leve et liv etter dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I RETTEN: Forsvarer Gunhild Lærum, statsadvokat Guro Hansson Bull og forsvarer Gard Lier under rettssaken mot 26-åringen i Nedre Romerike tingrett.

I RETTEN: Forsvarer Gunhild Lærum, statsadvokat Guro Hansson Bull og forsvarer Gard Lier under rettssaken mot 26-åringen i Nedre Romerike tingrett. Foto:

Nektet å avgi vitneforklaring

Onsdag hadde et annet vitne blitt kalt inn av forsvaret til å gi økt innsikt i internettmiljøet som den tiltalte har vært en del av.

På vegne av vitnet begjærte aktoratet lukkededører, men retten mente offentlighetens rett til informasjon veide tyngst og avsa en kjennelse om forbud mot å referere slik at vitnet kunne identifiseres.

Vitnet nektet da å anvgi sin forklaring som følge av pressens tilstedeværelse og ble dimmitert etter kort tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette er saken:

  • I juni 2016 ble den 26-år gamle mannen fra Romerike pågrepet av politiet og varetektsfengslet i to uker i Ringerike tingrett, mistenkt for seksuelle overgrep på nettet. Han ble etter dette løslatt.
  • I oktober samme år hadde saken vokst i omfang og politiet på Romerike tok over etterforskningen.
  • Mannen ble pågrepet og boligen ransaket. Der fant politiet store mengder bilder og videoer med overgrepsmateriale.
  • Dette førte til politiet opprettet en egen etterforskningsgruppe med navnet «Operasjon Sandra» – oppkalt etter 26-åringens kallenavn i sosiale medier.
  • Siden pågripelsen i oktober har mannen vært varetektsfengslet.
  • Totalt skal det være snakk om over 400 fornærmede – alle gutter i alderen 9–18 år fra Norge, Sverige og Danmark. Over 160 av disse sakene avgjort ved prosessøkonomisk påtaleunnlatelse. Han er tiltalt for overgrep mot 270 gutter.
  • Tirsdag startet rettssaken mot mannen i Nedre Romerike tingrett.
  • Saken er berammet fram til september 2019.

Erkjenner

Aktoratet – statsadvokatene Guro Hansson Bull, Per Egil Volledal og Kari Hangeland Buvik – har lagt ned forbehold om påstand om forvaring for 26-åringen.

Tiltalte opplyste i retten tirsdag at han erkjenner straffskyld for de aller fleste forholdene han står tiltalt for.

Han erkjenner imidlertid bare delvis straffskyld for de fleste tiltalepostene som omhandler voldtekt.

– Tiltalte har erkjent de faktiske forhold. Bakgrunnen for at det ikke er et ubetinget ja til alle forhold ligger i det juridiske aspektet, sier Gunhild Lærum.

Selv hevder 26-åringen at han er klar til å ta sin straff, men at han angrer stort på det han har gjort.

– Jeg skal stå til ansvar for mine handlinger, men jeg vil tilbake i samfunnet og leve et godt liv, og forstår det kreves mye arbeid, sa 26-åringen i sin forklaring tirsdag.

Artikkeltags