Norges største overgrepssak: Ber om 16 års fengsel for 27 år gammel romeriking

AKTORATET: Statsadvokatene Per Egil Volledal, Kari Hangeland Buvik og Guro Hansson Bull har utgjort aktoratet i saken mot den overgrepstiltalte romerikingen.

AKTORATET: Statsadvokatene Per Egil Volledal, Kari Hangeland Buvik og Guro Hansson Bull har utgjort aktoratet i saken mot den overgrepstiltalte romerikingen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det har snart gått tre år siden den første anmeldelsen ble levert. Deretter avdekket politiet at den overgrepstiltalte romerikingen har utnyttet og misbrukt flere hundre unge gutter.

DEL

Under sin prosedyre torsdag la påtalemyndigheten ned påstand om 16 års fengsel for 27-åringen.

– Det skal utmåles straff for til sammen 471 poster. Det er et veldig, veldig høyt tall, kommenterte konstituert statsadvokat Kari Hangeland Buvik.

Blant annet mener påtalemyndlgheten at 27-åringen skal straffes for 15 voldtekter, 14 seksuelle overgrep og 144 trusler.

Statsadvokaten tok opprinnelig utgangspunkt i 18 års fengsel, men får en strafferabatt på to år fordi han har ekjent de fleste forholdene han er tiltalt. I tillegg kommer 949 dager i varetektsfradag.

– Det er en alvorlig sak, og det er en streng påstand, noe også vår klient har vært forberedt på, forteller 27-åringens forsvarer, Gunhild Lærum til Romerikes Blad. 

Aktoratet hadde i tiltalen lagt ned forbehold om påstand om forvaring, men de falt altså ned på at en tidsbestemt fengselsstraff vil være nok til å verne samfunnet mot den overgrepstiltalte romerikingen.

Statsadvokat Per Egil Volledal var klar på at det har vært krevende å komme fram til en passende straffepåstand.

– Hva vi påstår som straff kom vi fram til for et par dager siden, opplyste statsadvokat Per Egil Volledal under prosedyren.

Koordinerende bistandsadvokat, Christian Lundin, mener påtalemyndighetens påstand ikke var overraskende.

– Det store spørsmålet var jo dette med forvaring. Når det ble lagt ned påstand om fengselsstraff, så var den i hvert fall ikke for mild, opplyser han til Romerikes Blad.

Torsdag skal han legge ned påstand om oppreisningserstatning for de mange fornærmede.

Lundin opplyser til Romerikes Blad at det samlede oppreisningskravet vil være i overkant av 25 millioner kroner.

Over 400 fornærmede

Påtalemyndigheten mener 27-åringen begynte sine overgrep helt tilbake i 2011. I 2016 ble den første anmeldelsen levert til politiet. Det er kun levert inn to politianmeldelser i saken.

I juni 2016 ble romerikingen pågrepet og varetektsfengslet, og politiet startet sin etterforskning. Han ble imidlertid løslatt etter to uker, men fortsatte å begå nye overgrep etter løslatelsen.

I oktober 2016 gikk politiet til ny pågripelse av tiltalte, og han har sittet varetektsfengslet siden.

Politiets etterforskning har siden den gang avdekket det som omtales som Norges største overgrepssak.

– Omfanget er stort. Det er snakk om over 400 fornærmede gutter, inkludert sakene som har endt med påtaleunnlatelse. Tiltalen omhandler 268 fornærmede gutter, i tillegg to jenter som har blitt utsatt for identitetskrenkelse, oppsummerte statsadvokat Per Egil Volledal.

Han la heller ikke skjul på at det har vært en omfattende jobb å utforme tiltalen mot 27-åringen.

– Jeg har aldri vært borti en tiltale med så mange poster, opplyste den erfarne statsadvokaten.

– Blottet for empati

Ifølge den omfattende tiltalen mot den 27 år gamle romerikingen, har hans framgangsmåte og modus vært gjennomgående:

Ved å utgi seg for å være tenåringsjenta «Sandra» på chatteappene KIK og Line, skal han ha fått flere hundre unge gutter til å sende seksualiserte bilder og filmer av seg selv. Videre har han truet med å publisere disse videoene hvis ikke de fornærmede fortsatte å sende lignende filmer.

– Jeg var fullstendig blottet for empati og reflekterte ikke over hvilke virkemidler jeg brukte. Når jeg ser tilbake på den personen jeg var, ser jeg en ekstremt manipulerende person. Jeg var kontrollerende, truende og utspekulert, forklarte 27-åringen under hovedforhandlingenes første dag i slutten av januar.

Forrige uke la rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Harald Brauer fram sine forklaringer. Gjennom gjennomlesning av saksdokumenter og samtaler har de konkludert at den tiltalte er pedofil, og at han har en forhøyet risiko for å begå nye seksuelle overgrep.

– Hans behandler konkluderer med at han er pedofil, dette tilsluttes av oss. De sakkyndige konkluderer med at det er forhøyet risiko for seksualiserte overgrep, uttalte Tørrisen.

Rettspsykiaterne begrunner risikofaktorene i tiltaltes pedofili-status og hans avvikende seksuelle atferd, at tiltalte selv har vært offer for overgrep, hans problemer med å etablere intime relasjoner, nettovergrepenes omfang og frekvens med mer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORSVARERE: Gunhild Lærum og Gard Lier forsvarer den tiltalte romerikingen. Foto: Lisbeth Lund Andresen

FORSVARERE: Gunhild Lærum og Gard Lier forsvarer den tiltalte romerikingen. Foto: Lisbeth Lund Andresen

– Vil tilbake til samfunnet

Gjennom den flere måneder lange rettssaken i Nedre Romerike tingrett har flere av de fornærmede guttene gitt grufulle forklaringer om overgrepene de skal ha blitt utsatt for.

Tiltalte erkjenner straffskyld for de aller fleste forholdene han står tiltalt for, men erkjenner imidlertid bare delvis straffskyld for de fleste tiltalepostene som omhandler voldtekt.

– Tiltalte har erkjent de faktiske forhold. Bakgrunnen for at det ikke er et ubetinget ja til alle forhold ligger i det juridiske aspektet, opplyser mannens forsvarer, Gunhild Lærum.

Selv hevder 27-åringen at han er klar til å ta sin straff, men at han angrer stort på det han har gjort.

– Jeg skal stå til ansvar for mine handlinger, men jeg vil tilbake i samfunnet og leve et godt liv, og forstår det kreves mye arbeid, har han tidligere forklart i retten.

Dette er saken:

  • I juni 2016 ble den 27-år gamle mannen fra Romerike pågrepet av politiet og varetektsfengslet i to uker i Ringerike tingrett, mistenkt for seksuelle overgrep på nettet. Han ble etter dette løslatt.
  • I oktober samme år hadde saken vokst i omfang og politiet på Romerike tok over etterforskningen.
  • Mannen ble pågrepet og boligen ransaket. Der fant politiet store mengder bilder og videoer med overgrepsmateriale.
  • Dette førte til politiet opprettet en egen etterforskningsgruppe med navnet «Operasjon Sandra» – oppkalt etter 27-åringens kallenavn i sosiale medier.
  • Siden pågripelsen i oktober 2016 har mannen vært varetektsfengslet.
  • Totalt skal det være snakk om over 400 fornærmede – alle gutter i alderen 9–18 år fra Norge, Sverige og Danmark. Over 160 av disse sakene avgjort ved prosessøkonomisk påtaleunnlatelse. Han er tiltalt for overgrep mot 268 unge gutter.
  • Tirsdag 29. januar startet rettssaken mot mannen i Nedre Romerike tingrett.
  • Saken var opprinnelig berammet fram til september 2019, men dom i saken vil foreligge før den tid.

Artikkeltags