Skulle promotere russebussen – delte sexvideo som viser 17 år gammel jente

AKTOR: Politiadvokat i Øst politidistrikt, Camilla Granstrøm (t.v.), var aktor i saken mot de fire guttene. Her avbildet sammen med forsvareren til en av de domfelte guttene, advokat Tom Daniel Karlstad.

AKTOR: Politiadvokat i Øst politidistrikt, Camilla Granstrøm (t.v.), var aktor i saken mot de fire guttene. Her avbildet sammen med forsvareren til en av de domfelte guttene, advokat Tom Daniel Karlstad. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fire gutter er dømt til betinget fengsel og samfunnsstraff etter at det ble delt en sexvideo som viser en av dem ha sex med en 17 år gammel jente.

DEL

Videoen, som varte i ett til to sekunder, ble først delt i en gruppechat før en redigert versjon ble publisert på Instagram for å promotere russebilen deres. Klippet lå ute på russegruppens låste profil med rundt 200–300 følgere i opp mot 45 minutter.

Tirsdag falt den enstemmige dommen i Øvre Romerike tingrett.

Én er dømt til 45 dagers betinget fengsel, mens to av dem ble idømt 36 dagers betinget fengsel. De tre må også betale mellom 5.000 og 10.000 kroner i bot. Sistemann fikk 44 timers samfunnsstraff.

– De tiltalte ble domfelt i henhold til påtalemyndighetens påstand, mens straffen ble satt noe lavere av hensyn til lang saksbehandlingstid. En eventuell anke er noe statsadvokaten vil måtte ta stilling til, opplyser aktor i saken, politiadvokat Camilla Granstrøm i Øst politidistrikt, til Romerikes Blad.

Glad for samfunnsstraff

Guttene var mellom 16 og 18 år på hendelsestidspunktet.

Tre av guttene ble dømt for «å ha produsert fremstilling som seksualiserte barn», i tillegg til å ha delt opptaket eller medvirket til at det ble delt. Samtidig er alle guttene dømt for å ha krenket en annens fred.

I tillegg er en av dem dømt for å dyttet til en politibetjent på et tidligere tidspunkt.

Guttene må også betale til sammen 12.000 kroner i oppreisning til jenta.

Forsvareren til gutten som hadde sex med den fornærmede jenta, advokat Runa Elin Kosberg, opplyser at hun ennå ikke har diskutert dommen med sin klient. Gutten var også tiltalt for vold mot politiet, og risikerte en ubetinget fengselsstraff.

– Jeg prosederte på samfunnsstraff under hovedforhandlingene på grunn av hans lave alder, at han har erkjent forholdene og fordi han for tiden er i ferd med å fullføre sin utdanning. Han er fornøyd med at retten landet på samfunnsstraff og ikke ubetinget fengsel, sier Kosberg til RB.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORSVARER: Runa Elin Kosberg forsvarer gutten som er dømt til samfunnsstraff.

FORSVARER: Runa Elin Kosberg forsvarer gutten som er dømt til samfunnsstraff. Foto:

Tung tid

Da den fornærmede jenta avga sin egen forklaring under hovedforhandlingen i Øvre Romerike tingrett forrige uke var hun tydelig preget.

– Det var ganske tøft å forklare seg mens de tiltalte satt i rommet, men jeg er ganske stolt over at jeg kom hit og ga min forklaring, sa hun til Romerikes Blad etter å ha avgitt forklaring..

Jenta har siden videoen ble delt slitt på skolen og med nattesøvnen.

– Saken ligger alltid bak i hodet, og jeg har hatt det tungt. Man føler seg veldig lite verdt i en slik situasjon og frykter at det er mange som har sett videoen.

Hun har tidligere sagt til RB at det er viktig for henne at de tiltalte forstår alvorlighetsgraden av videodelingen.

– Jeg fikk noen unnskyldninger av dem, men om det er fordi de oppriktig har dårlig samvittighet eller bare er redd for å få straff, vet jeg ikke. Noen av unnskyldningene var nok ektefølt. Det vil uansett være en seier om de bare forstår alvoret.

Artikkeltags