13 år til neste gang dette skjer

Fredag 13. september er det mikromåne og fullmåne - og det er 13 år til neste gang dette fenomenet viser seg på himmelen.
Månen er nå nær punktet lengst fra kloden vår, apogeum, og når det er fullmåne samtidig kalles det en mikromåne, som er det motsatte av kjempefullmånen, som kalles supermåne.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fredag 13. september er det mikromåne og fullmåne - og det er 13 år til neste gang dette fenomenet viser seg på himmelen. Månen er nå nær punktet lengst fra kloden vår, apogeum, og når det er fullmåne samtidig kalles det en mikromåne, som er det motsatte av kjempefullmånen, som kalles supermåne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

En sjelden mikromåne kom til syne på himmelen over Norge fredag kveld.

DEL

I år er det i tillegg mikromåne på fredag den 13., en sjelden kombinasjon som ikke vil inntreffe igjen før om 13 år, den 13. mai 2033, melder The Independent.

Månen er nå nær punktet lengst fra kloden vår, apogeum, og når det er fullmåne samtidig, kalles det en mikromåne, som er det motsatte av kjempefullmånen, som kalles supermåne.

Ifølge NASA er en mikromåne omtrent 12 til 14 prosent mindre enn en supermåne, så det er definitivt ikke lett å se at den er mindre når man ikke har mulighet til å se dem ved siden av hverandre.


(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken