– Det er kun politiet som kan utøve politimyndighet

PATRULJERER: Politimesteren i Øst politidistrikt, Steven Hasseldal, vil ikke se slike grupperinger patruljere på gatene i Øst politidistrikt.

PATRULJERER: Politimesteren i Øst politidistrikt, Steven Hasseldal, vil ikke se slike grupperinger patruljere på gatene i Øst politidistrikt. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Politimester Steven Hasseldal forteller at det ikke er akseptabelt at grupperinger, slik som Odins soldater patruljerer gatene og opptrer som et form for borgervern.

DEL

– Vi minner om at det kun er politiet som har adgang til å utøve politimyndighet, og som kan benytte maktmidler for å opprettholde ro og orden. Organisering og privat rettshåndhevelse på offentlig sted er således ikke tillatt, skriver politimesteren i en pressemelding.

Bakgrunnen for pressemeldingen er grupperingen Odins soldater, som de siste ukene har blitt observert patruljerende i flere byer i Norge.

Odins soldater mener på sin side at de kun er ute for å bekjempe gatekriminalitet.

TALSMANN: Ronny Alte, forteller at Odins soldater kun vil bidra til å gjøre gatene trygge.

TALSMANN: Ronny Alte, forteller at Odins soldater kun vil bidra til å gjøre gatene trygge. Foto:

– Vi har sett oss lei på at kvinner ikke lenger får gå trygt på gata på kveldstid, eller at det selges dop til mindreårige. Dette har ikke med etnisk opphav å gjøre, men med kulturen mange har med seg. Vi skal være en form for privat natteravntjeneste som skal patruljere gatene i store grupper. Vi varsler eller hjelper til hvis noen blir utsatt for overgrep på gata, sa talsmann Ronny Alte til Romerikes Blad i begynnelsen av februar.

– Ikke akseptabelt

– Det er ikke akseptabelt at grupperinger opptrer som, eller gir inntrykk av å være en form for borgervern, og patruljerer i gatene i den hensikt å opprettholde ro og orden, og eventuelt griper inn i situasjoner og ordensforstyrrelser. Politiet vil ikke godta noe som indikerer et borgervern. Det vil ikke bli akseptert at Odins soldater driver patruljevirksomhet. Så lenge de oppfører seg ordentlig, og imøtekommer politiet pålegg og retningslinjer, kan de ferdes i gatene, skriver Hasseldal.

På spørsmål fra Romerikes Blad om hva Odins soldater kan gjøre, hvis de ikke kan gripe inn, svarer Alte:

– Vi kan for eksempel ta et bilde som vi kan gi videre til politiet. Skulle noen bli voldtatt eller antastet på gata vil vi gripe inn slik jeg forventer at alle hadde gjort. Skulle vi selv bli angrepet så må vi så klart få forsvare oss, sier Odin-talsmannen.

Artikkelen fortsetter under bildet

– Det er trygt i gatene

Politimesteren viser til at antall voldsepisoder har gått ned i sentrumsområdene av Fredrikstad i 2015 og at politiet på Romerike og i Follo har et godt samarbeid med utelivsbransjen. Han mener at det ikke er behov for en privat gruppering som patruljerer i gatene.

– Jeg ønsker å minne om at det er trygt å være i byene i politidistriktet på kveldstid. Vi har et godt samarbeid med kommunene, serveringsbransjen og frivillige organisasjoner som Natteravnene og KoRusØst, sier politimester Hasseldal.

– Dette er et godt eksempel på et trygghetsskapende, synlig politi som i samarbeid med andre, har bidratt til at byene våre og deres innbyggere opplever trygghet når de oppholder seg i det offentlige rom. Tallene fra politiets innbyggerundersøkelse i 2015 viser også det.

Artikkelen fortsetter under bildet

FOTFESTE: Ifølge talsmann Ronny Alte, er grupperingen Odins soldater i sterk vekst, også på Romerike.

FOTFESTE: Ifølge talsmann Ronny Alte, er grupperingen Odins soldater i sterk vekst, også på Romerike. Foto:

 

Sterk vekst

Alte melder om en sterk vekst i antall medlemmer på Romerike.

– Vi ser at områder nær hovedstaden har en spesiell sterk vekst av medlemmer. På Romerike kan det bli behov å dele opp medlemmene i ulike regioner når vi nå ser den interessen som melder seg. Vi får henvendelser fra alle samfunnsklasser, sier Alte.

– Er dere en del av et høyreekstremt miljø?

– Nei. Vi tar avstand til vold og kan derfor ikke kalles ekstreme. Men kall meg gjerne høyrepopulist, understreker Alte.

Artikkeltags