Ber innbyggerne om å begrense vannbruken: – Vi er akkurat på grensen av hva vi kan produsere

BØR BEGRENSES: Nedre Romerike vannverk oppfordrer folk til å begrense hagevanningen. De har problemer med å levere nok vann.

BØR BEGRENSES: Nedre Romerike vannverk oppfordrer folk til å begrense hagevanningen. De har problemer med å levere nok vann. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvis det tørre været fortsetter vil det bli vanningsrestriksjoner på Nedre Romerike. Flere Romeriks-kommuner har allerede innført restriksjoner.

DEL

Flere kommuner på Romerike har innført forbud mot vanning med spreder eller åpen slange, på grunn av det varme og tørre været.

Nå ber Nedre Romerike Vannverk folk om å være forsiktige med vannbruken.

– Vi er akkurat på grensen av hva vi kan produsere. Hvis varmen fortsetter må vi nok ha restriksjoner, sier Thomes Trømborg, daglig leder i Nedre Romerike Vannverk og Avløpsselskap.

Vannverket leverer vann til Skedsmo, Rælingen, Fet, Gjerdrum, Lørenskog, Nittedal og Sørum.

Kritisk når det gjelder brannvann

Tirsdag sendte de ut en e-post til alle eierkommunene, med anmodning om å være forsiktig med vannbruken. De ber om at folk begrenser hagevanning og annen unødig vannbruk.

– Vi har nok råvann, men hvis det ikke kommer regn og folk vanner hagene sine, vil vi ha problemer med å levere nok vann til brannvesenet. Vi tapper høydevann ganske fort og kan komme i en kritisk situasjon når det gjelder brannvann. Til vanlig forbruk vil vi ha nok vann, sier Trømborg.

Vannverket har problemer med overføringskapasiteten, spesielt over Skedsmovollen til Skedsmo, Lørenskog og Nittedal, og mot Lørenskog over Rælingsåsen.

Det er de enkelte kommunene som innfører eventuelle restriksjoner på vannbruk, men vannverket oppfordrer alle kommunene til å innføre det på samme tid.

Les også: Frykter tørke: – Vi må ha regn i løpet av de nærmeste 14 dagene

Flom en av årsakene

I tillegg til det varme og tørre været er vannlevering til Oslo og flommen vi hadde for et par uker siden grunner til at vannverket har problemer med å levere nok vann.

– Råvannet i Glomma har dårligere kvalitet enn normalt etter flommen. Vi greier derfor ikke å rense så mye som vi normalt har kapasitet til, sier Trømborg.

NRV har en avtale med Oslo, der de forplikter seg til å levere reservevann. Oslo har allerede innført vanningsrestriksjoner og i forrige uke ba de om maksimal mengde vann fra Nedre Romerike.

Trømborg forteller at de har planer om å modernisere vanningsanlegget.

– Da kan vi unngå å komme i en slik situasjon. Vi skal se på rensekapasiteten og hastigheten, sier Trømborg.

Råd om hagevanning

 • Plenen din er robust og tåler tørke. Du bør prioritere blomster og busker.
 • Pass på at utendørs kraner ikke står og lekker.
 • Juster opp knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Da tåler det bedre sol og tørke og blir ikke så fort tørt/brunt.
 • Vann i overskyet vær og gjerne under eller etter et regnvær. (De fleste regnskyll om sommeren gir ikke nok vann til ei rotbløyte).
 • Ei rotbløyte vil si 2-3 cm vann.
 • Andre vannkrevende aktiviteter som bilvask, vask av husfasader og lignede bør ikke gjøres i utrengsmål. Innrett arbeidet på en måte som krever minst mulig vannforbruk.

Kilde: Norsk Vann

– Ingen krise her

Daglig leder i Ullensaker og Nannestad interkommunale vannverk, Jostein Sjefstad, sier de har god kontroll på vannsituasjonen.

– Det kjøres på for fullt her og vi ligger på et greit nivå. Der ikke kommet noen bekymringsmeldinger fra de som jobber der daglig, så her er det ingen krise. Likevel har vi som alltid hagevanningsrestriksjoner. Det har vi hele året. Men ellers ser vi ingen grunn til å sette inn noen andre tiltak.

I Eidsvoll utvidet de tirsdag vanningsforbudet inntil videre, som et ledd i opprettholdelse av brannberedskap. I Nes er det forbudt med vanning med spreder eller åpen slange, mens man i Gjerdrum oppfordrer innbyggerne til å begrense unødig vannbruk. Hurdal har ikke meldt om noen restriksjoner på sine hjemmesider.

Disse kommunene har restriksjoner på vannbruk:

 • Sørum: I området rundt Lunderåsen er det ikke tillatt å vanne med spreder og åpen slange. For øvrige områder oppfordres abonnentene til Sørum kommunale vannverk til å bruke vann på en fornuftig måte. Det er tillatt å vanne med kanne i alle områder.
 • Aurskog-Høland: Restriksjoner for Syltomtjern vannverk på Setskog. Vanning er kun tillatt fra kanne eller slange med påmontert spylemunnstykke, på kveldstid mellom kl. 18 og 21. Det er ikke tillatt å vanne med spreder.
 • Nes: Vanning med spreder og åpen slange er ikke tillatt. Det er ikke tillatt å fylle bassenger med åpen slange. Det er tillatt å vanne med slange påsatt spylemunnstykke.
 • Eidsvoll: Vanning av plener skal unngås og hagevanning tillates kun fra kanne. Bruk av spredere og perforerte slanger er ikke tillatt. Forbudet gjelder ikke for Feiring, fordi de får vann fra et annet vannverk.
 • Hurdal: Vanning av plen skal unngås. Bruk av spreder og perforert slange er ikke tillatt. Hagevanning tillates kun fra kanne.
 • Ullensaker og Nannestad: Inntil nytt vannbehandlingsanlegg for Ullensaker kommune er ferdig bygget, er det innført hagevanningsrestriksjoner i hele forsyningsområdet til Ullensaker og Nannestad kommunale vannverk. Hagevanningsrestriksjonene gjelder hele året. Bruk av spredere og perforerte slanger er ikke tillatt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken