Gå til sidens hovedinnhold

Fikk ikke hevet kjøpet av årgangsviner

Artikkelen er over 5 år gammel

LILLESTRØM: Eidsvollingen Olav Lomsdalen gikk delvis seirende ut av rettsaken mot mesterkokk Geir Skeie. Striden sto om kjøp av 211 årgangsviner.

Det var i 2010 at mesterkokken og hans partner Svein Sandvik gjennom firmaet Vinhav AS kjøpte vinflaskene av Lomsdalen for 3,5 millioner kroner. Bakgrunnen for dette var oppbyggingen av en vinkjeller til restaranten Brygga 22 i Sandefjord, skriver Dagens Næringsliv.

Firmaet ønsket i tillegg å bygge seg opp som vinagent. Derfor var det naturlig å handle av Lomsdalen, som er en av Norges fremste vinkjennere.

Nedre Romerike tingrett kom torsdag med sin dom i saken.

Her kommer det fram at at retten ikke har funnet noe tegn på at Lomsdalen skal ha forsøkt å lure Skeie. Retten mener at Lomsdalen utvilsomt hadde større kunnskap om vin enn Skeie, men mener også at sistnevnte «ikke har hatt så lite kunnskap om vin som det er forsøkt gitt inntrykk av», skriver dommerne.

På bakgrunn av dette og det retten mener er for sen reklamasjon av kjøp konkluderte de med at det er uaktuelt å la Vinhav heve kjøpet.

Lavere verdi

Under rettsaken ble det lagt fram verdiestimater for de 211 vinflaskene fra auksjonshusene Sotheby's og Christie's, samt vinkjenner Dan Lystad. Sistnevnte vurderte samlingen til en verdi av 1,6 millioner kroner, mens auksjonshusene vurderte prisen til å være lavere enn salgsummen.

Vinkjenner Michael Egan vurderte prisavslag på 30 av flaskene som Vinhav mente var uselgelige under rettsaken. Disse flaskene betalte Skeie og selskapet hans 550.000 kroner for. Arne Ronold, en av landets mest vinkyndige som vitnet i rettsaken mente at et prisavslag i hundretusenkronersklassen var riktig.

Retten mente at vinen ikke var uselgelig, men utmålte et prisavslag på 475.000 kroner for de 30 flaskene med vin.

– Lomsdalen er glad for at retten bekrefter at han har opptrådt redelig og ordentlig i alle henseender. Så må vi vurdere dommen grundigere der retten mener det er mangler ved enkelte av flaskene, skriver advokat Pål Kvernaas som representerte Lomsdalen i en epost til DN.

 

Motsøksmål

Lomsdalen hadde selv reist et motsøksmål for manglende oppgjør i forbindelse med andre vinflasker som han hadde levert Geir Skeie og Vinhav. Dette kravet var på 133.500 kroner.

Dette salget var derimot ulovlig i henhold til norsk lov, da det på tidspunktet handelen fant sted ikke var lov for privatpersoner å selge vin. I dommen kommer det fram at retten mener at begge parter ha ansvar for å gjennomføre handel som er å anse som lovlig.

Retten mente at det ville blitt urimelig om ulovligheten førte til at selskapet Vinhav slapp å betale oppgjøret for disse vinflaskene.

Advokat Øystein Horneland som representerte Skeie og Vinhav, opplyser til DN at det er for tidlig å si om motparten vi anke saken eller ikke.

Siden ingen av partene vant saken fullstendig må de selv betale for saksomkostningene.

 

Kommentarer til denne saken