[NETTAVISEN:] I januar i fjor sendte Mattilsynet ut et forslag på høring om endring i regelverket for hold av eksotiske dyr. I Norge har forbud mot reptiler vært gjeldende fra 1. januar 1977.

I dag offentliggjøres en endring i forskriften som gir grønt lys for deg som vil ha reptiler som husdyr i Norge, gjeldende fra 15. august i år, skriver Nettavisen.

(Se egen faktaboks om hvilke dyr som blir tillatt).

– I dag er det bare Norge og Island som har totalforbud og har hatt det i veldig mange år. Men det er veldig vanskelig å håndheve et slikt forbud, spesielt siden det er snakk om hvilke dyr folk har i sitt private hjem, sier Torunn Knævelsrud, sjef for seksjon for dyrevelferd i Mattilsynet til Nettavisen.

Tillatt fra 15. august

- Det finnes ikke sikre tall, men vi anslår at det er cirka 100.000 ulovlige slanger, øgler, skilpadder og amfibier (landlevende virveldyr som er avhengig av vann, for eksempel frosk) i Norge i dag. Dette er basert på salg av ulike typer fòr og utstyr.

Fra 15. august tillates slanger, øgler og skilpadder. Amfibier vil fortsatt være ulovlig. Totalt kommer myndighetene til å tillate 19 ulike arter, hvorav ni av dem er slanger, syv er øgler og tre er skilpadder.

Reptiler, slanger og øgler blir tillatt i Norge

Disse artene blir lovlige

Slanger

Grønn trepyton - Morelia viridis

Hagetreboa – Corallus hortulanus

Kongeboa - Boa constrictor

Kongepyton - Python regius

Kongesnok - Lampropeltis getula

Kornsnok - Pantherophis guttatus

Melkesnok - Lampropeltis triangulum

Regnbueboa - Epicrates cenchria

Teppepyton - Morelia spilota

Øgler

Dvergvaran - Varanus acanthurus

Kranset gekko – Correlophus ciliatus, tidligere Rhacodactylus ciliatus

Leopardgekko - Eublepharis macularius

Perlefirfisle - Lacerta lepida

Pigghaleagam - Uromastyx ocellata

Skjeggagam - Pogona vitticeps

Stor daggekko - Phelsuma madagascariensis

Skilpadder

Gresk landskilpadde - Testudo hermanni

Kinesisk trekjølskilpadde - Chinemys reevesi

Rødfotet skogskilpadde – Chelonoidis carbonarius, tidligere Geochelone carbonaria

Kilde: NTB

 

- Valgflesk

Dyreverne er ikke fornøyd med den nye forskriften.

- Når Fremskrittspartiet (Frp) lanserer dette nå, ser vi det som rent valgflesk overfor en velgergruppe som ikke har dyrenes beste i tankene. Disse dyrene har ingen glede av kontakt med mennesker, sier kommunikasjonsleder og jurist i Dyrevernaliansen Live Kleveland til Nettavisen.

- Enda verre blir det når vi vet at Folkehelseinstituttet har frarådet legalisering på grunn av smittefaren fra dyrene! Ta kontakt hvis du vil ha mer info om dette.

Kleveland er bekymret for alle reptiler som nå skal bli handelsvare i Norge, og oppfordrer folk til å tenke seg grundig om før de tar et krypdyr inn i sitt hjem.

– Ville slanger og andre krypdyr er skapt for et liv i tropiske omgivelser. De er ikke tilpasset en tilværelse i et glassbur på gutterommet. Disse dyrene har ingen glede av kontakt med mennesker, hevder Kleveland.

- Blir bedre dyrevelverd

- Reptiler er i tillegg vanskelige å omplassere, fordi de krever spesiell kunnskap og kan ikke stalles opp i omplasseringssentre sammen med katter og andre dyr. 

Mattilsynet mener det nye forskriften er viktig for dyrene.

- Ett av problemene i dag er at slike dyr blir smuglet under dyrevernmessige dårlige forhold. Dyrene holdes i skjul. Dyrene blir sjelden tatt med til veterinær og norske veterinærer har lite kunnskap om disse dyrene, sier Knævelsrud.