Gå til sidens hovedinnhold

Brenna på topp i Viken Ap: – Blid, bestemt og lyttende!

Artikkelen er over 2 år gammel

Tonje Brenna (30) fra Jessheim blir etter alt å dømme Arbeiderpartiets fylkesrådslederkandidat når innbyggerne i Akershus, Østfold og Buskerud for første gang skal velge politikere til storregionen Viken.

Brenna, som i dag er gruppeleder for Ap i Akershus fylkesting, har allerede ledet programkomiteen i det nye Viken Ap siden 2. juni.

Når nominasjonskomiteen torsdag legger fram sitt forslag til liste for Viken Arbeiderparti blir Jessheim-kvinnen også innstilt som partiets aller første listetopp i den nye regionen.

Gjøre det umulige mulig

– Jeg synes det er hyggelig og litt rart å skulle jobbe så mye med noe jeg har vært så sterkt imot, sier Tonje Brenna selv om listeplasseringen hun nå foreslås til.

I praksis innebærer dette at hun kan bli fylkesrådsleder i den nye regionen, som i likhet med Oslo vil få et parlamentarisk styresett. Det er altså ikke ordførerjobben Brenna sikter mot, men en rolle tilsvarende den Raymond Johansen (Ap) har som byrådsleder i Oslo.

– Som du er inne på, så har du jo ikke akkurat markert deg som en sterk tilhenger av Viken. Hva tenker du om å skulle ha en så sentral posisjon i den nye regionen?

– Det vil være en formidabel lederoppgave, både med tanke på å få tre fylkespartier med ulik kultur til å fungere sammen og for å gi innbyggerne et best mulig tilbud. Men det sal vi klare. Jeg har allerede vært med på å finne løsninger mellom Akershus og Oslo innen samferdsel, så jeg har litt erfaring fre denne typen prosjekter. Og jeg er skrudd sammen sånn at jeg liker å gjøre det umulige mulig, ler Brenna.

– Hva slags fylkesrådsleder vil du bli?

– Jeg vil nok være som jeg er ellers: Blid, bestemt og lyttende!

Håper på avklaring

– Akershus har hatt blått styre i mange år, hvordan skal de rødgrønne få flertall i Viken?

– Jeg tror det i stor grad avhenger av at Arbeiderpartiet må vise at vi har den beste politikken for folk i Viken, enten det handler om utdanning, samferdsel eller de nye oppgavene vi ennå ikke helt vet hva er.

– Hvordan er det å snekre sammen et program når det ennå ikke er klart hvilke oppgaver den nye regionen skal ha?

– Foreløpig er den prosessen veldig morsom, ikke minst fordi vi får gode innspill fra veldig mange interesseorganisasjoner og grupper rundt om i regionen. Det er også en fin anledning til å bli bedre kjent med dette området. Men jeg håper jo Stortinget i god tid før jul vil avklare hvilke oppgaver vi skal ha, for vi må få litt tid på oss til å formulere politiske løsninger, sier Tonje Brenna.

Viken Ap skal ha nominasjonsmøte 12. januar 2019, der både lista og programmet for fylkestingsvalget neste høst blir vedtatt.

Roger Ryberg (fylkesordfører i Buskerud) vil bli foreslått som andrekandidat på lista, mens Siv Henriette Jacobsen (gruppeleder i Østfold) blir innstilt på tredjeplassen.

– Økt sjanse i Viken

Politisk redaktør Lars M.J. Hansen i Romerikes Blad mener Brenna har større sjanse til å bli ordfører i den nye regionen enn hun ville hatt i dagens fylke.

– Akershus er blått takket være Asker og Bærum og Follo, mens de rødgrønne står sterkere i Østfolkd og Buskerud, så her kan det skje en viss forskyvning som gjør det neste fylkestingsvalget mer spennende. Men nøkkelen ligger i å få med seg sentrumspartiene Venstre, KrF og Senterpartiet på laget, sier han.

Hansen viser til Høyres egen meningsmåling fra september, som viser at Høyre er størst i Viken.

– Men med Senterpartiet tilbake i den rødgrønne folden er det såvidt flertall for et skifte i det nye fylkestinget, som vil få 87 medlemmer, påpeker han.

Kommentarer til denne saken