Drømmer om egen russebuss

GLEDER SEG: Oscar Petterson (f.v),Abdulkader Kader Kareni og Joakim Moe Øie på Rælingen videregående skole er godt i gang med serviettsalg for å få inntekter til russetiden. Begge foto: Tom Gustavsen

GLEDER SEG: Oscar Petterson (f.v),Abdulkader Kader Kareni og Joakim Moe Øie på Rælingen videregående skole er godt i gang med serviettsalg for å få inntekter til russetiden. Begge foto: Tom Gustavsen

Artikkelen er over 3 år gammel

Russetiden er et stort høydepunkt for mange. Nå skal elevene på tilrettelagt opplæring på Rælingen videregående ha sitt eget russekonsept for aller første gang.

DEL

Del abonnementet ditt med familien! 

Bunken av gamle russekort, som de i likhet med andre i barndommen samlet ivrig på, er stor. Om fem måneder skal de selv dele ut sine egne russekort, danse til høylytt musikk utover natten og feire avslutningen på videregående skole i fellesskap med gode venner.

Russetiden er noe kompisgjengen fra tilrettelagt opplæring på Rælingen videregåedne skole lenge har sett fram til.

– Jeg kjenner at jeg gleder meg veldig. Det skal bli kjempekult å gå rundt i russebukse og ha det kult med venner, sier Abdulkader Kader Kareni.

Ikke med i russestyret

Abdulkader Karen Kareni (19), Joakim Moe Øien (20) og Oscar Petterson (19) går alle siste året på tilrettelagt avdeling på Rælingen videregående. Ole Størkersen (20) og Stian Steffensen Ose (20) gikk ut av skolen i år, men ønsker svært gjerne å få kjenne på hvordan det er å være russ, noe de ikke fikk i mai. Elevene på tilrettelagt

opplæring blir rødruss på lik linje med de funksjonsfriske, men de er ikke tatt opp i russestyret, og står derfor litt på sidelinjen når russetiden nærmere seg.

Ivrige: Foreldrene Merete Øien (t.v.) og Kathleen Petterson (t.h) hjelper til med å forberede russefeiringen.

Ivrige: Foreldrene Merete Øien (t.v.) og Kathleen Petterson (t.h) hjelper til med å forberede russefeiringen.

Selger servietter

Ved hjelp av foreldrene til elevene på linja skal nå kompisgjengen få feiret russetiden sammen.

– Vi hadde det første russemøtet for en uke siden og er godt i gang med det første dugnadsarbeidet til russekassen, som er å selge servietter. Vi hjelper dem på veien, men de er flinke til å selge selv, sier Kathleen Pettersson.

– Dette betyr så mye for dem. Det er utrolig viktig for oss å støtte opp om dette, slik at de kan få en best mulig opplevelse av russetiden, i likhet med alle andre, sier Merete Øie.

Lager egen russelåt

På russemøtet forrige uke ble det bestemt at Ræling-gutta blir konseptnavnet til kompisgjengen, som planlegger stort.

De har allerede skrevet teksten til det som blir deres egen russelåt, som de skal spille inn på Årnes i januar.

Russegjengen sier nei takk til alkohol.

– Vi kommer nok til å kose oss med brus og pizza i russetiden. Det er går an å ha en kul feiring uten alkohol, sier Kader Kareni.

Joakim Moe Øie ser også fram til nasjonaldagen og følelsen av å gå i russetoget.

– Det blir så gøy å gå i 17. mai-toget og dele ut russekort til alle som ser på, sier Moe Øie.

– Kjempeartig med eget konsept

 – Det er kjempeartig at de lager sitt eget konsept. Det tror jeg ikke har hendt her før, sier lærerkontakt Dag Vidar Jonassen.

Elevene fra Tilrettelagt opplæring på Rælingen videregående blir ofte inkludert i russetiden med de andre elevene. Det at flere av dem går sammen og skal lage sitt eget konsept, kan derimot skolen ikke huske at har skjedd før.

– Det er vanlig de går i russebukse på skolen og blir tilbudt av medruss å være med på ting, men at de går sammen og kanskje får skaffet seg en egen buss, det tror jeg ikke har hendt her før. Det er kjempeartig, sier Dag Vidar Jonassen, som er lærerkontakt for Rælingsrussen.

Det samme bekrefter kontorfullmektig Britta Bull Nordhagen, som har jobbet på skolen siden 1989.

Russepresident Martine Sveløkken gleder seg også over Ræling-gutta.

– Dette er først og fremst utrolig gledelig å høre. Vi fikk nylig høre om dette, men ønsker selvsagt å inkludere dem i alle arrangementer som russen på Rælingen skal på. Hvis de ønsker en representant i russestyret, så må de bare ta kontakt med meg, sier Sveløkken.

Fakta

Rælingen videregående skole tilbyr tilrettelagt opplæring innen flere ulike utdanningsprogram.

Undervisningen blir tilrettelagt ut fra det valgte utdanningsprogrammet og elevens behov.

Alle elever med rett til spesialundervisning får utarbeidet en individuell opplæringsplan (IOP).

Kilde: Rælingen vgs

Artikkeltags