38 retters julelunsj

Elevene synes det er spennende å få smake på mat fra hele verden. Mia Ingier (f.v), Martine Høgvall, Rimshah Asjid, lærer Camilla Skorge, Patricia Bizimana og Mona Chaaboun.

Elevene synes det er spennende å få smake på mat fra hele verden. Mia Ingier (f.v), Martine Høgvall, Rimshah Asjid, lærer Camilla Skorge, Patricia Bizimana og Mona Chaaboun.

Artikkelen er over 2 år gammel

På denne skolen har de elever fra 38 forskjellige land. I år bestemte de seg derfor for å gjøre en vri på juleavslutningen.

DEL

Se bildeserie med matrettene nederst i saken.

I kantina på Rælingen videregående skole er langbordene dekket med matretter fra hele verden. Årets juleavslutning er en felles lunsj for hele skolen, der elevene selv har tatt med matretter der de kommer fra.

– Det er første gang vi arrangerer noe sånt som dette. En tredjedel av elevene våre har en annen kulturell bakgrunn enn norsk. Dette arrangementet er for at vi kan inkludere alle og vise det flotte mangfoldet vi har her på skolen, sier rektor Astrid Sandve.

Fra indisk til Grandiosa

Elevene på skolen har 38 forskjellige morsmål, og det er stor variasjon i matrettene. Alt fra indisk, kinesisk, syrisk og afrikansk til norske vafler og Grandiosa.

Mona Chaaboun har laget marokkanske vårruller. De forsvant på tre minutter. Klassevenninnene Rimshah Asjid og Patricia Bizimana har laget spesialiteter fra Pakistan og Kenya, mens Martine Høgvall har tatt med seg pizzasnurrer.

Shurka Badentjoki flyttet til Norge fra Syria for et og et halvt år siden og han har tatt med seg en syrisk rett.

– Jeg har tatt med meg mamonie, som er et slags søtt pålegg man kan ha på brødskiva eller spise med skje, forteller han.

Hilal Nazari (t.v) fra Pakistan har med seg en rett som heter kabuli Palow, mens Shurka Badentjoki har med seg en syrisk rett med navn mamonie. De har begge bodd i Norge i under to år.

Hilal Nazari (t.v) fra Pakistan har med seg en rett som heter kabuli Palow, mens Shurka Badentjoki har med seg en syrisk rett med navn mamonie. De har begge bodd i Norge i under to år. Foto:

Laget fra bunnen

Elevrådsleder Marcus Eng er imponert over hva elevene har fått til.

– Jeg trodde at folk bare kom til å stikke innom butikken å kjøpe med noe, men de fleste har faktisk laget rettene fra bunnen. Det har vært et stort engasjement rundt dette, smiler han.

Rektor Sandve håper at den internasjonale lunsjen vil bli en tradisjon.

– Til neste år kan vi ta det et steg videre med navnelapper på rettene og hvor de kommer fra, sier hun.

Artikkeltags