Gå til sidens hovedinnhold

Politimesteren: Vil redde to lensmannskontor

Artikkelen er over 4 år gammel

Politimester Jon Steven Hasseldal la i dag fram sitt forslag til lokal struktur i Øst politidistrikt.

Som Romerikes Blad tidligere har skrevet, har strukturgruppa anbefalt å legge ned samtlige lensmannskontorer på Romerike – bortsett fra Ullensaker – som i likhet med Lillestrøm videreføres som politistasjon. Strukturgruppas anbefaling berørte ikke Gardermoen politistasjon.

Fredag presenterte politimester i Øst politidistrikt, Jon Steven Hasseldal, sitt forslag som nå sendes ut på høring.

Ifølge Hasseldals forslag vil Øst politidistrikt inndeles i to geografiske driftsenheter. Hovedsetet for driftsenhet nord plasseres i Skedsmo og vil bestå av følgende politistasjons- og lensmannsdistrikt:

  • Skedsmo politistasjonsdistrikt: Bestående av kommunene Skedsmo, Nittedal, Lørenskog og Rælingen.
  • Ullensaker politistasjonsdistrikt: Bestående av kommunene Ullensaker, Nannestad og Gjerdrum.
  • Gardermoen politistasjon (Oslo Lufthavn): Hvilket tjenestetilbud som skal tilbys ved enheten Gardermoen politistasjon er fortsatt under utredning. Det er nedsatt en arbeidsgruppe for dette, men lokasjonen vil uansett bestå.
  • Eidsvoll lensmannsdistrikt: Bestående av kommunene Eidsvoll, Hurdal og Nes.
  • Aurskog-Holand Lensmannsdistrikt: Bestående av kommunene Fet, Sørum, Aurskog-Høland og Rømskog.

– I mitt forslag har jeg lagt på to lokasjoner på Romerike. Det er fordi jeg så at det var litt i lengste laget fra Lillestrøm til for eksempel Aurskog-Høland, sier Hasseldal til RB.

Han mener at tilbudet til innbyggerne, både på Øvre- og Nedre Romerike, vil bli ivaretatt.

– Disse lokasjonene skal være gode og store, og innbyggerne skal få et godt tilbud.

RB MENER: Det er risikabelt å slakte alle lensmannskontorene på Romerike

– For mange

Politidirektør Odd Reidar Humlegård uttalte så sent som denne uken at de lokale politidistriktene har gått for langt i sine forslag til kutt i antall lensmannskontor.

Ifølge Politiforum, fagbladet til Politiets Fellesforbund, vil de lokale arbeidsgruppene foreslå å legge ned til sammen 163 tjenestesteder. Det innebærer nær en halvering av dagens 340 tjenestesteder.

– Dette er for mange. Jeg står personlig som garantist for at ikke så mange lensmannskontor vil legges ned, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård i en kommentar til NTB.

Politimester Hasseldals høringsforslag betyr altså at han ønsker å beholde to lensmannskontor mer enn hva strukturgruppa anbefalte.

Forslaget skal nå ut på høring, og politimesterens endelige forslag skal leveres til politidirektør Humlegård 15. desember.

Lensmann i Aurskog-Høland, Svein Engen, er fornøyd med forslaget om et lensmannsdistrikt på Bjørkelangen i Aurskog Høland.

– Politimesteren har sett behovet, det er jeg fornøyd med. Lensmannskontorene på Romerike har fungert godt, og jeg er glad for at vi kan fortsette med et kontor på Bjørkelangen, sier han.

– Vil rasere hele Romerike

Kritikken mot politireformen har haglet helt siden den ble vedtatt i 2015.

Vidar Aasvangen, tillitsvalgt ved Nes lensmannskontor, har tidligere uttrykt skuffelse.

– Dette vil rasere hele Romerike. Det er skuffende at strukturgruppa ikke har sett noen fordeler med lensmannskontorene, der det gjennom mange år er bygget opp stor kompetanse og lokalkunnskap. Og vi vet at dersom det først legges ned et lensmannskontor, så kommer det aldri tilbake, sa Aasvangen til Romerikes Blad for drøye to uker siden.

– Vil overraske meg

Også tidligere operasjonsleder, Bjørn Jahr, har sine tvil om nærpolitireformen.

I et intervju med Romerikes Blad 1. oktober, uttalte han at reformen vitner om at politikerne ikke har innsikt i hva som foregår i politiet.

– Det vil overraske meg veldig om den gir vanlige folk bedre politidekning enn tidligere.

 

Kommentarer til denne saken