De fire kommunene Orkdal, Meldal, Agdenes og Snillfjord skal slå seg sammen til én storkommune. Derfor slår de fire lokallagene til Ap seg sammen til nye Orkland Ap.

Det er ikke kjent hva Giske kommer til å si i Orkdal, men etter det NTB får opplyst vil han ta opp varslersakene i talen.

Giske innleder i 14-tiden og vil deretter åpne for spørsmål.

Han har imidlertid gitt beskjed om at han ikke svarer på flere spørsmål om varslersakene i etterkant, opplyser politisk rådgiver i Ap, Per Olav Skurdal Hopsø, til NTB.

Forventer ingen beklagelse

Lørdag blir første gang partiets tidligere nestleder står på den politiske scenen etter at han ble sykmeldt før jul som følge av varslersakene i Ap. Sakene førte til at Giske trakk seg som nestleder og mistet plassen i sentralstyret og vervet som partiets finanspolitiske talsperson.

Trude Cathrine Tevik Gulbrandsen, lederen av interimsstyret i Orkland Ap, har ikke kjennskap til innholdet i Trond Giskes tale, men sier hun ikke venter at Giske vil beklage trakasseringen.

– Jeg forventer ingen beklagelse. Uansett hva han vil si om varslersaken, vil det tolkes feil. Dersom han beklager, vil noen mene han sier for mye, andre vil mene han ikke går langt nok, sier Gulbrandsen.

Til NRK sier Gulbrandsen at hun ser fram til Giskes tale og at han er en glitrende innleder.

– Trond Giske var med oss i januar fjor da vi hadde kickoff i Orkdal rådhus for det nye lokallaget. Det er naturlig at han kommer tilbake. Ringen er på en måte sluttet med ham som innleder. Dette tror jeg blir bra, sier Gulbrandsen.

Aps situasjon

Mange tror Giske vil ta opp situasjonen Arbeiderpartiet befinner seg i, samt hva partiet må gjøre for å reise seg fra den dype bølgedalen med lav oppslutning på alle meningsmålinger.

– Jeg tror han vil snakke om situasjonen partiet er i og hvilke saker vi må bruke mer tid på for å fremstå som det partiet vi er. Og han vil være opptatt av at Trøndelag skal være enda tydeligere og sterkere nå som vi er ett fylke, sier stortingsrepresentant Jorodd Asphjell fra Orkdal til Dagens Næringsliv.

– Vi har behov for å få Trond tilbake som ideolog, som organisator og for å fronte partiets politikk i mange viktige saker, sier Asphjell.

Friskmeldt

Aps tidligere nestleder ble sykmeldt 22. desember i fjor, men var onsdag denne uka friskmeldt og tilbake på jobb. Imidlertid var han ikke på plass i stortingssalen, og kontoret hans var lukket.

Totalt har Ap fått flere enn 20 varsler siden midten av desember, og flere av varslene er knyttet til andre personer enn Trond Giske.

Giske har flere ganger kritisert Ap-ledelsen for å ha forhåndskonkludert i saken. 2. februar sendte han brev til partiets sentralstyre der han blant annet skriver at partiets håndtering av varslene er blitt gjort til en rettslignende prosess, med en «omvendt bevisbyrde» – der man er skyldig inntil det motsatte er bevist.

«Likevel ble varslene ferdigbehandlet før jeg var friskmeldt og fikk gitt tilsvar. Konklusjonene var dermed gitt, og muligheten til en grundig kontradiksjon har falt bort. Jeg må bare ta det til etterretning,» skriver han.

Tilbake som statsråd

Adresseavisen har vært i kontakt med 19 av Aps 25 lokallagsledere i tidligere Sør-Trøndelag i forkant av stiftelsesmøtet til Orkland Arbeiderparti lørdag. Av dem mener 13 at Trond Giske kan komme tilbake som statsråd.

Avisa har også spurt om de ville hatt Giske på toppen av lista dersom det var nominasjonsmøte i dag. Der er partikollegene mer skeptiske. Åtte av 19 sier nei, mens seks sier ja.

(NTB)