– Tiden er overmoden for å innføre dette nå

Sp vil ha en ordning som sikrer elever på 1.-10. trinn minst én time fysisk aktivitet hver dag innenfor dagens timetall.

Sp vil ha en ordning som sikrer elever på 1.-10. trinn minst én time fysisk aktivitet hver dag innenfor dagens timetall. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Timeplanen i skolen vil snart inneholde én times fysisk aktivitet hver dag.

DEL

Den nye situasjonen på Stortinget etter valget utnytter Senterpartiet til å skaffe seg mer innflytelse. En av sakene det skal skaffes flertall for er én times fysisk aktivitet i skolen hver dag. Så lenge KrF støtter Sp, Ap, SV og MDG, får regjeringspartiene med Høyre og Frp, i tillegg til Venstre, flertallet mot seg.

– Tiden er overmoden for å innføre dette nå, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Lokale tilpasninger

Én times fysisk aktivitet kan innføres med rom for lokale tilpasninger og uten vesentlige endringer i timetallet, ifølge Sp.

– Mer fysisk aktivitet er ikke bare viktig, men også nødvendig, sier stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF) til ANB.

KrF legger inn et ørlite forbehold før partiets avgjørelse.

– Vi har ikke behandlet dette forslaget ennå, men vi har programfestet at det skal arbeides for mer fysisk aktivitet i skolen, påpeker Bollestad.

Helse og sykdom

Gitt at KrF sier ja vil Sp, Ap, SV og MDG gi regjeringen ordre om å finne ut hvordan skoledagen kan organiseres for å få mer fysisk aktivitet i skolen. Toppe håper at ordningen, som skal finansieres som et folkehelsetiltak, kan settes ut i livet til skolestart i 2018 eller 2019.

– Vi trenger verken flere utredninger eller forsøksprosjekter. Kompetansen finnes på skolene. Det har bare manglet politisk vilje, påpeker Toppe.

Tiden er overmoden for å innføre mer fysisk aktivitet i skolen nå.

Kjersti Toppe, stortingsrepresentant (Sp)

– Etter mitt syn er dette den største helsepolitiske utfordringen vi har. Helse og sykdom er avhengig av utdanning og inntekt, og skolen kan bidra til å utjevne de sosiale helseforskjellene, understreker hun.

– Nå må vi over på handling. Dette forslaget er kanskje det aller mest effektfulle folkehelsetiltaket. Nå er det flertall på Stortinget for å komme i gang, sier Aps Ingvild Kjerkol.

Saken fortsetter under bildet.

Fysisk aktivitet: – Det er viktig å ta i bruk skolen som en forebyggingsarena, sier Kjersti Toppe. (Sp). Foto: NTB scanpix

Fysisk aktivitet: – Det er viktig å ta i bruk skolen som en forebyggingsarena, sier Kjersti Toppe. (Sp). Foto: NTB scanpix


 

Viktige valg

I vår ville også de rødgrønne pluss KrF og MDG ha fysisk aktivitet i skolen, men Venstre og regjeringspartiene sa nei.

Helsekomiteen på Stortinget gikk i stedet inn for å fremme en ny handlingsplan for fysisk aktivitet ikke bare i skolen, men også i barnehager, på arbeidsplasser, i eldreomsorgen og flere andre samfunnsområder.

– Mer aktivitet jevnt over vil forebygge mange sykdommer i framtiden. Vårt forslag er ikke et valg mellom flere lærere eller fysisk aktivitet. Dette er et valg mellom forebygging eller behandling, sier Toppe. (ANB)

Artikkeltags