Langer ut mot NRK-programleder: – Uredelig og ufin

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Frp-politiker kaller NRK-programleder respektløs. – Virket mer opptatt av å drite oss ut, sier stortingspolitiker Himanshu Gulati (Frp) om NRK-programleder Fredrik Solvang. – Ikke intensjonen å latterliggjøre, sier NRK.

DEL

(Nettavisen): Fredag var stortingsrepresentant Himanshu Gulati fra Lillestrøm en av debattantene i Dagsnytt 18 på NRK, der Fredrik Solvang var programleder. Tema var de høye inkassosalærene som Stortinget har vedtatt, og Frp-politikeren ble grillet.

Men Frp-politikeren mener han ble behandlet dårlig av programlederen, og har mandag lagt ut et krast innlegg om dette på Facebook.

«Jeg synes programleder Solvang var uredelig, ufin og oppførte seg respektløs», skriver stortingsrepresentanten.

– Jeg har vært i mange debatter, men jeg mener han var direkte både uredelig og ufin. Jeg synes det var en respektløs opptreden fra en programleder, utdyper Gulati overfor Nettavisen.

Se utdrag fra debatten øverst i saken.

Her er utgangspunktet for debatten: Inkasso på 22 øre kostet kvinne over 4200 kroner

REAGERER: Himanshu Gulati (nr. 2 fra venstre) går hardt ut mot NRK-programleder Fredrik Solvang etter fredagens debatt i Dagsnytt 18. - Han var respektløs, mener Gulati. FOTO: NRK

– Han latterliggjorde

Gulati skriver at han føler seg latterliggjort:

«Først gjorde han et stort poeng ut av at Stortinget visstnok ikke har gjort noe på inkassoområdet før NRK skrev om saken dagen før debatten. Da jeg gjorde han oppmerksom på at dette er direkte feil, at dette er noe vi har jobbet med over lengre tid og at justiskomiteen en uke siden i budsjettinnstilling gjorde noe på dette i merknad, så latterliggjorde han både at dette kun var en uke siden, og uttalte «lykke til med merknader», skriver han på Facebook.

NRK selv avviser at intensjonen var å latterliggjøre politikeren. Se deres tilsvar lenger ned.

Stortingsrepresentanten mener programlederen rett og slett var hånende.

– Når en programleder velger å gjøre det til et poeng, noe han er i sin fulle rett til, at vi som politikere ikke har tatt opp saken før mediene angivelig har skrevet om den, og det viser seg å være direkte feil og han er mer opptatt av å latterliggjøre deltakerne og komme med retoriske, hånende spisskommentarer i stedet for å få fram fakta i saken, så er ikke det en sånn type debatt verdig etter min mening, sier Gulati.

Han sier han reagerer spesielt på kommentaren «lykke til med merknader».

– Jeg synes det var en ganske respektløs måte å kommentere noe som er en del av måten Stortinget styrer landets politikk på. På NRK bør man ha litt høyere anstendighet på debattleding enn det vi var vitne til på fredag, sier Gulati.

Her er hele innlegget til Gulati: 

– Mer opptatt av å drite ut

– Men bør ikke du som politiker tåle å bli stilt hardt til veggs og til ansvar for politikken dere vedtar?

– Jo, å få tøffe spørsmål er helt innenfor, og jeg har mange ganger gjort elendige debatter uten at jeg har kritisert debattleder av den grunn. Dette handler ikke om spørsmålsstilling, men at debattleder virket mer opptatt av å drite ut debattantene enn å få fram fakta, hevder han.

Frp-representanten mener saken blir ekstra spesiell, siden NRK ifølge ham var godt kjent med justiskomiteens innstilling før debatten.

«De var allerede i gang med en sak om temaet til mandagen. I tillegg hadde ikke programlederen satt seg inn i at et utvalg han snakket om at justisministeren hadde satt ned, ble gjort før NRK-saken han snakket om», skriver Gulati på Facebook, som samtidig sier at han skjønner at det også skal være «litt show».

– Der har nok vi som politikere også bidratt mye, og jeg tar kritikk for det, men når man leder en debatt bør man også være opptatt av fakta og ikke bare drite ut de som sitter der, sier han til Nettavisen.

Gulati sier han håper at NRK nå innrømmer at de har gjort feil.

NRK: - Spørsmålene var adekvate

NRK på sin side er imidlertid ikke enig i kritikken. 

– Dagsnytt 18 er et debattprogram der politikere ofte blir utfordret gjennom kritiske spørsmål. Vi mener Gulati var godt informert om hva debatten fredag skulle handle om, og at spørsmålene fra Solvang var adekvate, sier redaksjonssjef Solveig Tvedt i NRK i et epostsvar til Nettavisen.

Tvedt understreker at de ikke var ute etter å latterliggjøre Gulati.

– Dersom Gulati opplevde at han ble latterliggjort, så var det ikke intensjonen. Vi ønsker ham velkommen tilbake og håper han vil stille ved en senere anledning, sier hun.

Nettavisen har også forelagt Solvang kritikken, men han viser til tilsvaret fra Tvedt.

Like før klokka sju postet programlederen også et innlegg på sin Facebook-konto med et stikk til Gulati.

- Mine råd: Forbered deg neste gang, og la være å stille opp dersom du ikke tåler relevante journalistiske spørsmål. Skaff deg litt humor og slutt å personifisere det politiske ordskiftet på denne måten, skriver Solvang etter å ha listet opp handlingsforløpet fra debatten.

Artikkeltags