Bare Frp har mistillit til rådmannen

TAPTE: Tove Nyhus (Frp) tapte, mens rådmann Johnny Pedersen (bak t.v.) ble vinneren i kommunestyret. Til høyre Are Ausland, fagansvarlig politisk sekretariat.

TAPTE: Tove Nyhus (Frp) tapte, mens rådmann Johnny Pedersen (bak t.v.) ble vinneren i kommunestyret. Til høyre Are Ausland, fagansvarlig politisk sekretariat. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Frp fikk ingen støtte for sitt mistillitsforslag mot rådmannen i Nes.

DEL

Bare partiets fem representanter rakk opp hånda da Nes kommunestyre tirsdag kveld stemte for det dramatiske forslaget om å gå til oppsigelse av rådmann Johnny Pedersen.

Tove Nyhus og Frp fikk mye kritikk for sin handlemåte. Flere mente at saken kunne ha vært tatt opp på en annen måte.

– Enklere å sitte stille

– Jobben som folkevalgt er også å si ifra når administrasjonen ikke gjennomfører som forventet og planlagt. Det er enklere og mer behagelig å sitte rolig i båten enn å si ifra, men er det riktig? Skal vi ikke si ifra når vi opplever at noe er galt? spurte Nyhus.

Frp begrunnet sitt mistillitsforslag med at «rådmannen ikke gjennomfører alle politiske vedtak i henhold til hva kommunestyret har bestemt, at rådmannen ikke gir kommunestyret nødvendig og relevant informasjon for å fatte riktige vedtak, at rådmannen gjennomfører enkelte aktiviteter uten nødvendig delegert myndighet og at rådmannen av og til omgår sannheten».

Ville ha det i protokollen

Nyhus forsto allerede før møtet at forslaget ikke ville få flertall, men partiet valgte å fremme det, under noe tvil.

– Det er kun det som er protokollført, som vil bli husket fra prosessen.Uavhengig av utfall velger vi å tro at vårt forslag har vært medvirkende til at et samlet kommunestyre i dag ga rådmannen klar instruks når det gjelder tiltak som følge av merforbruket så langt i år, sa Nyhus.

– Mistillit mot flertallet

Odd Hagen (KrF) så på forslaget som et mistillitsforslag mot flertallet i kommunestyret som har gjort et vedtak, og at det bare er egnet til å skape usikkerhet blant de ansatte.

Tone Rønoldtangen (Ap) oppfattet forslaget som et spark i baken til Ap.

– Forholdene burde vært tatt opp i medarbeidersamtale. Hva skal vi med et forhandlingsutvalg når man ikke tar opp sånt med rådmannen? spurte hun.

Forsvarte metoden

Tove Nyhus: – Jeg sendte e-post til rådmannen og orienterte i god tid før dette kom ut i avisen. Det var unaturlig å ta det opp i forhandlingsutvalget, for der representerer vi hele formannskapet. Vi var usikre på om vi hadde støtte fra andre fpr vårt syn.

Kjell Jevne (H): – Det er alvorlig når man ikke har tillit til kommunens øverste leder. Det er ugreit for alle involverte. Vi er ikke uenige i det saklige som tas opp, men vi er uenige i hvilken arena det tas opp. Vi har full tillit til rådmannen.

– Aldri opplevd maken

Jan Bråthen (Frp):

– Vi velger å skyte på pianisten, for det er ingen andre å skyte på. Og vi gjør det for å vekke makta.

Oddbjørn Nilsen (Ap) sa at han ikke har opplevd maken gjennom flere tiår i lokalpolitikken.

– Det er uhørt å drive personalpolitikk på denne måten. Og på toppen av det hele ledes kontrollutvalget av en Frp'er!

– Vi angrer ikke

Etter møtet erkjente Tove Nyhus overfor Romerikes Blad at partiet gikk på et nederlag.

– Det var ingen stor overraskelse at det gikk slik. Vi angrer likevel ikke på at vi valgte å ta skrittet helt ut. Vi har også fått mange positive tilbakemeldinger fra innbyggere på at at noen tør å si ifra. Samtidig må ingen tro at vi gjorde dette for moro skyld, man føler at man ikke er så hyggelig når man fremmer mistillit, sa Nyhus.

– En vanlig dag på jobben

– Hva føler du nå, rådmann Johnny Pedersen?

– Jeg gjør bare jobben min. Dette var en vanlig dag på jobben.

– Helt vanlig var den vel ikke?

– Jeg tolker det sånn. Nå falt det ned på at jeg har tillit, og vi bruker dette som en læringsarena.

– Ekstra tøff skole i Nes?

– Hvis en rådmann føler at dette er ubehagelig bør man finne seg en annen jobb. Men det er helt klart viktig for organisasjonen at rådmannen har tillit, sier Johnny Pedersen.

Rådmannen kjenner seg for øvrig ikke igjen i begrunnelsen som lå i Frps mistillitsforslag.

Tove Nyhus og Johnny Pedersen var de to siste som forlot kommunestyresalen. De tok hverandre i hånda og forsikret at de ikke vil ha problemer med å samarbeide også i framtida.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken