Eidsvoll får eiendomsskatt

I MÅL: Gruppelederne Rune Bjerkestrand (Ap), Hans-Petter Sveen (MDG), Anders Klaseie (Sp) og Anne Finstad (SV).

I MÅL: Gruppelederne Rune Bjerkestrand (Ap), Hans-Petter Sveen (MDG), Anders Klaseie (Sp) og Anne Finstad (SV). Foto:

Eidsvoll får eiendomsskatt fra neste år. Det ble i praksis klart søndag kveld.

DEL

Da kom posisjonspartiene Sp, Ap, SV og MDG endelig i mål med sitt budsjettforslag.

– På grunn av høye investeringskostnader, og for å unngå usosiale kutt, har vi sett oss nødt til å innføre eiendomsskatt. Vi har som mål å holde skatten så lav som mulig i årene som kommer, og hvor det også vil foreligge en sosial skjerming, skriver partiene i en pressemelding.

Ikke nok alene

– Eiendomsskatt er ikke alene nok til å løse de utfordringer kommunen har. Derfor har vi også lagt inn krav til administrasjonen om tiltak i 2020 for å identifisere effektiviseringsmuligheter, skriver de videre.

Les også: – De har ført borgerne bak lyset

Sp, Ap, MDG og SV i Eidsvoll skriver innledningsvis at de har forhandlet om budsjett og handlingsplan for 2020 til 2023 med bakgrunn i samarbeidsavtalen som ble inngått etter høstens valg. Budsjett og handlingsplan skal forankres i partiene mandag kveld.

– Krevende prosess

Partiene ønsker å formidle at det har vært en krevende budsjettprosess.

– Eidsvoll er i en utfordrende økonomisk situasjon hvor store investeringer er påkrevd. Det er lagt inn midler til forebygging både innen områder for barn og unge, helse, omsorg og eldre. Dette er etter posisjonspartienes oppfatning en investering som gir god avkastning i årene framover.

– I prosessen har vi vært i tett dialog med kommunens administrasjon for å sikre at budsjettframlegget er lovlig, heter det i pressemeldingen.

Posisjonens budsjett og handlingsplan er basert på rådmannens framlegg, med endringer. Tallbudsjett vil bli videreformidlet etter forankring i partiene mandag kveld.

Budsjett og handlingsplan skal endelig vedtas av kommunestyret allerede tirsdag.

– Alternativet er brudd

Senterpartiets gruppeleder, Anders Klaseie, understreker at forhandlingsresultatet er svært krevende for Sp fordi det inneholder eiendomsskatt.

– Vi har derfor innkalt til ekstraordinært medlemsmøte i rådhuset mandag kveld, der medlemmene skal ta stilling til forhandlingsresultatet.

– Antyder du at medlemsmøtet kan velte posisjonens budsjettforslag?

– Alternativet er brudd på samarbeidsavtalen, som innebærer felles budsjettframlegg. Eiendomsskatt er som sagt alt annet enn ønskelig for Sp, men det er et faktum at heller ikke våre forhandlere har klart å finne et alternativ uten denne skatten, sier Klaseie.

VANSKELIG PROSESS: Posisjonens forhandlere har hatt mange og lange møter.

VANSKELIG PROSESS: Posisjonens forhandlere har hatt mange og lange møter. Foto:


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken