Gå til sidens hovedinnhold

Opposisjonen filleristet regjeringens sikkerhetsarbeid

Artikkelen er over 3 år gammel

Opposisjonen kom med knallhard kritikk av regjeringens sikkerhetsarbeid under partilederdebatten i Arendal. SV varsler et mulig mistillitsforslag.

Riksrevisjonens knallharde kritikk av regjeringens sikkerhetsarbeid ble et av hovedtemaene under NRKs partilederdebatt i Arendal tirsdag kveld.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fastslo at Riksrevisjonens rapport innebærer at liv og helse står i fare fordi regjeringen ikke har sikret vitale bygninger, infrastruktur og installasjoner godt nok.

– Solberg sa for ett år siden at dette var på stell. Nå mener jeg hun sminket på sannheten den gangen, sa Støre i debatten. SV-leder Audun Lysbakken antydet at det kan bli aktuelt med mistillitsforslag mot regjeringen når saken skal opp på Stortinget til høsten.

Solberg angrep Støre tilbake for å feilsitere henne på å ha sagt at «alt er på stell».

– I hver runde har jeg sagt at vi har gjort mer, men at vi ikke er i havn og at dette kommer til å ta tid for dette er store byggeprosjekter. Men regjeringen har fra dag én brukt mye tid og penger og krefter på å løfte beredskapen, sa Solberg.

Hun pekte også at det pågår flytting av flere enheter i Forsvaret, og at det ikke er fornuftig å gjøre millioninvesteringer på steder som ikke skal brukes i fremtiden.

Antyder mistillit

Lysbakken trakk også en parallell til Per Sandberg-saken, som han mente var illustrerende for regjeringens sikkerhetskultur.

Sandberg, som gikk av som fiskeriminister og nestleder i Frp dagen før, etter å ha brutt sikkerhetsreglene på en privat reise til Iran i sommer, holdt sin egen pressekonferanse i Arendal kort tid før partilederdebatten startet. Der hevdet han at det var mediekjøret, ikke de aktuelle feilvurderingene han hadde gjort, som gjorde at han måtte trekke seg.

Under debatten ble statsminister Erna Solberg presset på om hvorvidt det stemte at det ikke hadde kommet noen nye opplysninger om Sandberg-saken etter at Solberg forrige uke sa hun fortsatt hadde tillit til fiskeriministeren og at «det er lov å gjøre feil».

Solberg ville ikke gå konkret inn på saken og henviste til «helhetsvurderinger».

KrFs veivalg

Det blir til sjuende og sist KrF som avgjør om regjeringen skal felles på sikkerhetssaken til høsten. KrF-leder Knut Arild Hareide har gjentatte ganger uttalt at saken er svært alvorlig.

Under debatten var Hareide tydelig på at han ville høre statsministerens svar til Stortinget før han ville trekke sine konklusjoner.

Hareide varslet samtidig at KrF i høst skal ta et valg om hvilket regjeringsalternativ de vil støtte fram til neste stortingsvalg. KrF-lederen skisserte tre mulige alternativ – fortsette som et fristilt parti som primært støtter den borgerlige regjeringen, gå inn i Solberg-regjeringen eller støtte et rødgrønt alternativ med Jonas Gahr Støre som statsminister.

Hareide sa partiet vil komme med en avklaring i løpet av høsten, men understreket at han ikke ville starte den med å avvise noen alternativer.

Vage om asyl

Det ble også debatt om hvordan Norge skal forholde seg til EU-landenes nye asylsystem. Her står regjeringspartiene Venstre og Frp steilt mot hverandre.

Mens Venstre-leder Trine Skei Grande mener Norge må være med på EUs asyldugnad, avviser Frp-leder Siv Jensen dette kontant.

– Hvorfor i alle dager skal Norge, som ikke er EU-medlem, påta seg forpliktelser på vegne av EU når mange av de store medlemsladene sier nei, uttalte Jensen.

MDGs Une Aina Bastholm anklaget på sin side både Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (H) for å være vage om en løsning for det europeiske innvandringsspørsmålet.

– At Frp er imot innvandring, har vi visst lenge. Det er ingen overraskelse. Det er mye mer alvorlig i denne debatten at både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg er så vage om det som egentlig er løsningen for den europeiske avtalen. Det vil bli en mellomstatlig løsning om Norge går til Europa og sier at vi er villige til å ta imot vår andel, sa Bastholm, som er nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne.

Kommentarer til denne saken