100 personer demonstrerte etter arbeidsulykke

AKSJON: Nærmere 100 personer møtte opp tirsdag formiddag for å demonstrere mot Arbeidstilsynet i Lillestrøm.

AKSJON: Nærmere 100 personer møtte opp tirsdag formiddag for å demonstrere mot Arbeidstilsynet i Lillestrøm. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Nærmere 100 demonstranter møtte tirsdag opp på Lillestrøm Torv.

DEL

Ifølge frifagbevegelse.no aksjonerte heismontørene for å vise sin bekymring for sikkerheten til utenlandske arbeidere i Norge.

Det er spesielt én ulykke som har gitt bensin på bålet for aksjonen.

Litauiske Ramunas Gudas ble stygt skadet og ble ufør etter en heisulykke ved et byggeprosjekt i Bærum i 2014. Da han løsnet den siste skruen inne i en heissjakt ble han ukontrollert dratt 15 meter opp i været og endte opp med å knuse fem ryggvirvler. Ikke før det hadde gått 45 minutter ble han reddet ut av brannmenn, skriver Budstikka.

– Jeg husker ikke noe fra ulykkesøyeblikket, bare at jeg tenkte at nå er det ingenting som betyr noe lenger. Så ble jeg borte. Helt til noen ropte: Lever du? Jeg så at masse blod kom ut av beinet, og jeg hadde store smerter i ryggen. Det føltes som en evighet før jeg lå på båren, forteller han til avisen.

Arbeidstilsynet har konkludert med at han ikke hadde fått beskjed om å rive heisen. Dermed var han ikke forsikret konkluderte Arbeidstilsynet.

Tjente 19 kroner timen

Avisen skriver videre at det ble avdekket triksing med arbeidskontrakter og at Gudas var grovt underbetalt. I realiteten hadde Gudas, som jobbet med å rive hus, en timelønn på 19 kroner i timen.

Budstikka har også vært på besøk hjemme hos Gudas i Litauen, der han sitter 70 prosent invalid med et inkassokrav på 30.000 kroner etter operasjonen.

Mange møtte opp for å demonstrere.

Mange møtte opp for å demonstrere. Foto:

Sympatiserte

I tillegg til Heismontørenes fagforening (HMF), var også avdeling 614 Byggfag Drammen- og Bærum i Fellesforbundet og LO i både Oslo og i Asker og Bærum til stede ved demonstrasjonen.

Aksjonen fant sted på Lillestrøm Torv før den endte opp utenfor Arbeidstilsynet region Østs kontor i Lillestrøm.

Grunnen til HMFs engasjement i saken, er at ulykken fant sted i en heissjakt. Stridens kjerne har i stor grad vært om Ramunas Gudas fikk beskjed av arbeidsgiver om å demontere heis eller ikke. Der mener heismontørene det finnes mange grunner til å tro på Ramunas Gudas når han sier beskjeden om å demontere heis ble gitt, skriver frifagbevegelse.no.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken