– Vi er sjokkerte over at Høyre for andre gang på fem år er villige til å ofre kvinners rettigheter for regjeringsmakt. Da er det merkelig at Høyre-ordfører i Sørum, Marianne Grimstad Hansen, sitter helt stille i båten i håp om at ingen legger merke til det, sier Runa Kristine Fiske fra Sørumsand og Pia Korsnes fra Fetsund i en pressemelding.

– Hva mener egentlig Høyre?

Fiske og Korsnes er foreslått som kandidater på henholdsvis 6. og 8. plass på lista til Lillestrøm Arbeiderparti før nominasjonsmøtet neste torsdag.

De reagerer på at ingen i Høyres partigrupper på Romerike engasjerer seg i debatten i kjølvannet av at statsminister Erna Solberg (H) åpnet for endringer i abortloven før Kristelig Folkepartis ekstraordinære landsmøte om regjeringsdeltakelse nylig.

– Abortloven har stor oppslutning i folket, og det er galt og unødvendig å svekke den. Vi kan ikke gå baklengs inn i framtida ved å frata kvinner muligheten til selv å velge sin framtidige livs- og familiesituasjon, mener de to Ap-kandidatene.

De hevder lokale Høyre-politikere i Fet, Skedsmo og Sørum ikke har engasjert deg i en pågående debatten i sosiale medier, og etterlyser engasjement fra Høyre.

– Statsministeren vingler, likestillingsministeren nekter å svare og hele grasrota er stille. Hva mener egentlig Høyre? Mener de det er greit at kvinner ikke skal ha råderett over egen kropp når det er påvist avvik på fosteret? spør Fiske og Korsnes.

Lørdag klokka 14 møter de opp utenfor Stortinget, der Kvinnegruppa Ottar, Kvinnefronten og Oslo Kvinnesaksforening/Norsk Kvinnesaksforening arrangerer abortdemonstrasjon under parolen «Ikke rør abortloven!» og forventer rundt 6.000 deltakere.

– Viktig diskusjon

Sørum-ordfører og Høyre-politiker Marianne Grimstad Hansen har sendt Romerikes Blad følgende kommentar på e-post til utspillet fra Fiske og Korsnes:

– Jeg er glad for at vi har en regjering som åpner for å diskutere disse vanskelige spørsmålene. Teknologien og legevitenskapen utvikler seg veldig fort, noe som gjør at vi som politikere stadig blir utfordret på grenser vi har satt i viktige etiske spørsmål som dette. Jeg synes derfor det er viktig at vi jevnlig diskuterer disse spørsmålene, og er lei meg for at Ap avfeier dette som en diskusjon for og mot kvinners selvbestemmelse. Så vil jeg presisere at ingen diskuterer kvinner sin rett til selvbestemt abort frem til uke 12 i Norge.

Hansen legger til:

– Høyres standpunkt er vedtatt på vårt landsmøte, men i samarbeid med tre andre partier kan vi ikke vente at de andre partiene skal være enige med oss i alt. Jeg tror partier som lytter til hverandre og har reelle diskusjoner der de søker gode løsninger i slike viktige spørsmål, vil nå langt.