Styrker vaktholdet i Lillestrøm etter bombeepisoden

VÆPNET VAKT: Politiet har styrket vaktholdet utenfor politihuset i Lillestrøm.

VÆPNET VAKT: Politiet har styrket vaktholdet utenfor politihuset i Lillestrøm. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Besøkende til politihuset i Lillestrøm ble fredag møtt av bevæpnet politi.

DEL

– Inntil forholdene rundt bombepakken i Ski er avklart forsterker vi vaktholdet ved politihuset i Lillestrøm, opplyser Terje Didriksen, leder for politiets geografiske driftsenhet på Romerike, til Romerikes Blad.

– Et angrep på hele etaten

Didriksen ønsker ikke å kommentere situasjonen utover det, men avviser at det har kommet trusler mot politiet lokalt eller at andre omstendigheter har bidratt til den økte beredskapen.

AVVENTER ETTERFORSKNINGEN: Leder for politiets grografiske enhet på Romerike,Terje Didriksen.

AVVENTER ETTERFORSKNINGEN: Leder for politiets grografiske enhet på Romerike,Terje Didriksen. Foto:

– Dette handler kun om hendelsen i Ski tidligere denne uka. Dette er jo en sak etterforskes for fullt, og vi avventer etterforskningen før vi avgjør hvordan vi forholder oss til dette videre, sier han.

– Hvordan opplever de ansatte det som har skjedd?

– Folk lar hverdagen gå som normalt, men man tenker jo på over det når det blir levert en slik pakke til politiet. Dette er jo et angrep på hele etaten, slår Terje Didriksen fast.

Levert av Posten-sjåfør

Politiet opplyste torsdag at det var sprengstoff i pakken som kom til politihuset i Ski onsdag.

FANT HÅNDSKRIFT: Skriftanalytikere i Kripos har natt til fredag analysert håndskriften på bombepakken som ble levert på politihuset i Ski i Akershus.

FANT HÅNDSKRIFT: Skriftanalytikere i Kripos har natt til fredag analysert håndskriften på bombepakken som ble levert på politihuset i Ski i Akershus. Foto:

Pakken var adressert til politiet og ble levert av en sjåfør fra Posten.

– Det var en skarp, reell bombe som hadde til hensikt til å gjøre skade på mennesker, sa politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt på en pressekonferanse torsdag.

Politimesteren ønsket ikke å si noe om pakkens konstruksjon og begrunner det med hensynet til etterforskningen.

Det ble slått alarm da pakken skulle åpnes ved 9-tiden onsdag, og en ansatt fikk mistanke om at noe var galt. Bombegruppa var på stedet rundt 45 minutter senere, og de valgte å uskadeliggjøre gjenstanden ved å avfyre skudd mot den ved 13.30-tiden.

Øst politidistrikt får bistand fra Kripos i etterforskningen og har selv nedsatt en stor etterforskningsgruppe. De har sikret en rekke tekniske spor.

– Siden vi ikke har noen siktet eller pågrepet i saken, har vi sett det som nødvendig å iverksette tiltak for å beskytte egne medarbeidere. Vi kan ikke gå i detalj om hva det dreier seg om, sier politimester Jon Steven Hasseldal.

Analysert håndskrift

Ifølge NTB har skriftanalytikere i Kripos natt til fredag analysert håndskrift på bombepakken.

Blant dem som har jobbet med saken, er svært mange teknikere hos Kripos. Taktikere derfra har vært i politihuset på Ski, og skriftanalytikere fra samme etat har analysert håndskriften.

– Det sentrale er å få identifisert gjerningsmannen ved å analysere det som er funnet i bomba, og ved skriftanalyse. Vi har gjort mange taktiske grep og gjennomført en rekke avhør. Vi har kommet veldig langt, men i den fasen vi er i nå, går vi ikke ut med så mye informasjon, sier politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt til NTB fredag formiddag.

– Jeg er imponert over den innsatsen som er gjort til nå, både av vårt politidistrikt og de etatene som har bistått oss i går kveld og i natt, legger Skarpeid til.

Søker i Norge

Det sentrale søkeområdet i saken er Norge. En viktig del av politiets etterforskning er å kartlegge mulige mistenkte. Flere politidistrikter er involvert, men det er hovedsakelig Øst politidistrikt som etterforsker saken siden bombepakken skulle leveres til Ski.

Av polititaktiske hensyn vil han ikke si noe nå om bombens beskaffenhet, hva den inneholder eller om den er profesjonelt eller amatørmessig lagd.

– Men det er en sprengladning som var konstruert for å detonere ved åpning. Hensikten var å gjøre skade, sier politiadvokaten.

Går gjennom sikringsrutiner

«Politiledere over hele landet går nå gjennom egne sikringsrutiner for terrorberedskap. Kan det sendes en bombe via posten til politihuset i Ski, er ingen i politiet unntatt fra trusselen. Dette er en svært alvorlig situasjon for etaten og en direkte trussel mot demokratiet», skriver forbundsleder Geir Krogh i Norges Politilederlag fredag.

Han poengterer at hendelsen viser at terrortrusselen også er reell utenfor storbyene, og at de ansatte i politiet er spesielt utsatt.

«De ansatte som ble eksponert for bomben i Ski, var kontoransatte uten operativ trening og utstyr. Hendelsen er en tydelig påminnelse til politiledere om at terrorsikring og beredskap må gjelde alle ansatte og gjennomsyre hele organisasjonen», skriver Krogh videre.

(NTB)

Artikkeltags