Gå til sidens hovedinnhold

Slik er politiets omstridte våpen

Artikkelen er over 6 år gammel

– Det gir mening at politiet velger å gå med skudd i kammeret.

(Nettavisen): Er det uforsvarlig av norsk politi å gå rundt med skudd i kammeret på tjenestepistolen? Debatten går høyt etter våreskuddet i Stavanger 28. juli, der en mann hoppet over skranken på politihuset og i et basketak med politiet fikk fingeren ned i hylsteret og på avtrekkeren til en av politifolkenes pistoler. Skuddet gikk av uten at noen ble skadet.

Politidirektoratet har i tillegg bekreftet et vådeskudd på politihuset i Kristiansund i april. Dette etterforskes av Spesialenheten.

Mandag kastet generalløytnant Robert Mood seg inn i debatten og påpekte at politiet med skarpe skudd i kammeret har samme beredskap som norske soldater i utlandet når de går inn i kampoperasjoner.

Etter lenge å ha avvist å kommentere saken, bekreftet Politidirektoratet tirsdag at politiets tjenestevåpen er ladd.

Nettavisen har fra våpenkyndige fått flere innspill som kaster bedre lys over vurderingene som ligger bak politiets bevæpningspraksis.

Selger P30L til sportsskyttere

Hos våpenforhandler Rickard Jacobsen i Spesialforretning Norsk Jakt AS på Lysaker har de fulgt debatten med interesse, men mener at mange uttaler seg på sviktende grunnlag.

– Politiets tjenestepistol P30L fra Heckler & Koch er et trygt og sikkert våpen. Det gir mening at politiet velger å gå med skudd i kammeret, sier Jacobsen til Nettavisen.

– Dette er en våpentype laget spesielt for politibruk og med tanke på at det skal være skuddklart i alle situasjoner. Det skal for eksempel være mulig å trekke og skyte med bare en hånd fri. Det spesielle er blant annet den lange vandringen på avtrekkeren og at du må trykke ganske hardt før skuddet går. Videre må avtrekkeren trykkes inn for å aktivere våpenets tennstempel. Selve avtrekket er laget slik at skudd ikke skal kunne gå av uten at man ønsker det.

– Går ikke av ved spark

P30L har ingen ytre sikring, som tilfellet er med modellen P30S. Enkelte har hevdet at det med politiets gjeldende våpenpraksis ikke skal mer enn et spark i hylsteret til før våpenet går av. Dette avviser Jacobsen bestemt.

– Det er ikke mulig. Dette våpenet går ikke av ved et uhell, sier han.

Lykt og hylster

I butikken på Lysaker viser Jacobsen fram en modell, en Variant 1, som er identisk med den politiet bruker, inkludert den påmonterte lommelykten og hylsteret fra Safariland.

Stine Kolbeinsen, som jobber i butikken, gir Nettavisen en demonstasjon. (Se video). Vi får også prøve å stikke fingeren ned i et lukket hylster og trekke av. Det klarer vi, men det krever at man får fingeren ned i den rette vinkelen.

Spesialforretning Norsk Jakt selger jaktvåpen og sportsvåpen. For å anskaffe nettopp P30L, må du være medlem av en pistolklubb i et godkjent forbund, du må gå sikkerhetskurs og du må være aktivt medlem i skyteklubb i minimum seks måneder før du får søke til politiet om å kjøpe eget våpen.

– Et våpen som dette brukes innen dynamisk sportsskyting, en sport der man går gjennom en løype og skyter på målskiver på tid, og til feltskyting, forklarer Jacobsen.

Kommentarer til denne saken