– Plenen kommer seg raskt tilbake. Det kan skje allerede i høst, eller til neste år. Den kommer uansett tilbake. Ikke bekymre deg for noe så uvesentlig som en plen, sier botaniker Kristina Bjureke i Botanisk hage til Romerikes Blad.

Botanisk hage ved Naturhistorisk museum i Oslo har fått dispensasjon til å vanne plantene i bed denne sommeren. Gressplenene er derimot nedprioritert.

Les også: Tørken skremmer klimaforskerne: – Et typisk eksempel på ekstremvær

Bjureke oppfordrer folk til å glede seg over plantene som blomstrer i tørken.

– Det varme og tørre været fører til at ville blomster dukker opp i plenen. Prestekrager og blåklokker tåler for eksempel tørken godt. Vi bør sette pris på plantene som klarer seg fint i tørken, sier Bjureke.

Opplever tørkestress

Forskjellen på arter som takler tørken godt og arter som bukker under av tørken, skyldes grovt sett én ting: Vekster som er avhengige av frø tåler tørkeperioden dårligere enn planter med dype røtter.

– Epletrær og gressplener har dype røtter og har gode forutsetninger for å klare seg. Planter som er avhengige av frø kan det gå verre med, sier Bjureke.

– Rotsystemet er nøkkelen for å greie seg denne sommeren, legger hun til.

Tørken fører til at pressede vekster utvikler tørkestress og bærer synlig preg av det.

I juli omtalte RB bjørketrær som allerede var i ferd med å bli gule, slik de blir om høsten.

– Noen planter reagerer med å miste blader. Det har vi sett med bjørka, forklarer Bjureke.

Kan få konsekvenser

Selv om Bjureke understreker at naturen takler én tørkesommer, advarer botanikeren mot konsekvensene av flere tørkesomre på rad.

– Det er ikke bare bankdirektører og politikere som opplever stress. Planter tåler én sesong med tørkestress, men over flere år kan det være alvorlig.

I verste fall kan det føre til at plantearter får dårligere levevilkår og minker i antall.

– Dersom tørre somre fortsetter over tid, tvinges vi til å tenke nytt. Da må vi sette ut mer robuste planter, slik at vi ikke gjør oss avhengige av å vanne med kanne hver eneste natt, avslutter botanikeren.

Les også: Her er rådene som kan redde den sommergule gressplenen