Blant de heldige som ble trukket ut til Returkartonglotteriet i år finner vi fem romerikinger. Disse er en kvinne fra Årnes, en mann fra Årnes, en familie på Eidsvoll, en mann fra Skedsmokorset og en familie i Sørum. Disse fem får 10 000 kroner hver.

Returkartonglotteriet har eksistert siden 1977, og det er Grønt Norge som står bak.

1,6 millioner kroner

På nasjonalt nivå deler 109 privatpersoner, fem barnehager, fire skoler, et korps og et kulturhus på 1,6 millioner kroner fra årets Returkartonglotteri.

For å bli med i lotteriet kan man skrive navn og telefonnummer på melkekartonger som er skylt, brettet og eventuelt stappet sammen i en «kubbe», og så levere kartongen i kommunens returpapir-ordning.

Materialene i en drikkekartong kan gjenvinnes opptil sju ganger, og den største vinneren er miljøet, opplyser Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge. Produksjon av papir fra returfiber bruker bare en fjerdedel av energiforbruket sammenlignet med produksjon fra nytt trevirke.

Røine forteller at du enten kan skrive ditt eget navn og telefonnummer på drikkekartongen, eller navnet og nummeret på en person eller organisasjon du synes fortjener pengene.

– Selv om de fleste skriver sitt eget navn, er det også mange som leverer inn kubber på vegne av andre. Jeg synes det er en fin måte å vise engasjement og støtte på. Dette er penger som kommer godt med for dem som driver for eksempel korps eller idrettslag, sier hun.