Lensmann om trusler etter dyrevideo: – Langt over det straffbare

Artikkelen er over 2 år gammel

Mor og datter fra Romerike mottok trusler etter rystende video på Facebook. Politiet har gitt dem beskyttelse – og vil forfølge truslene mot dem.

DEL

Torsdag kveld ble en video publisert på Facebook som blant annet viser en kvinne holde en hund i nakken, skrike og true med å klippe tunga av hunden.

Svært mange har det siste døgnet sett og kommentert videoen, der også kvinnens navn er blitt publisert.

Så ille var det at politiet til slutt valgte å sende en politipatrulje til familiens bolig.

– Det var såpass tøft for familien der de fryktet for sin egen sikkerhet, sier lensmannen i den aktuelle kommunen til RB.

– Var dere bekymret for deres sikkerhet?

– Ja på et tidspunkt var vi det. Det kokte på sosiale medier, med flere biler som møtte opp utenfor huset. Derfor besluttet operasjonssentralen å sende en patrulje til stedet.

Lensmannen oppfordrer folk til å bevare roen.

– Folk må besinne seg og tenke over hva de skriver. Flere av meldingene som har kommet er langt over det straffbare, forklarer lensmannen.

Politiet vil i løpet av helgen gå gjennom truslene som er kommet og følge disse opp.

– Jeg har ikke tall på hvor mange trusler som har kommet, men det er mange. Vi vil nøste det opp i helgen og følge opp truslene videre.

Kalt dyremishandler

Kommentarfeltene på Facebook omtaler kvinnen som dyremishandler og kommer også med andre nedsettende kommentarer.

Moren til kvinnen i videoen forteller til VG at hun er skremt av all hetsen.

Hun forteller at hun selv har fått 30–40 oppringninger og flere tekstmeldinger. Også på Facebook har trusler og sjikanering rent inn.

– Jeg måtte ringe politiet fordi jeg fikk telefon om at folk tenkte å komme hit for å banke oss opp og hente dyrene våre. Jeg var ikke bekymret først, men så kom det en bil som bråstoppet rett overfor huset og det skjedde flere ganger, sier kvinnen til avisen.

Mattilsynet foretok undersøkelser

I mai var Mattilsynet på Romerike på besøk hos familien. Fredag morgen var de tilbake etter at familien hadde bedt dem om enten å hente hundene eller å komme å renvaske dem.

– Jeg tok med meg tre andre personer for å få litt tyngde på den uttalelsen vi kommer med, da dette er en sak av stor interesse. Dette er en vanvittig belastning for familien, sier veterinær og seniorinspektør i Mattilsynet Dag-Erik Ruud til TV 2 som først omtalte saken.

Til tross for at Ruud mener at oppførselen som blir vist i videoen er over streken og bryter med dyrevelferdsloven, er det ikke grunnlag for å ta dyrene fra familien.

Over 40 bekymringsmeldinger er kommet inn til Mattilsynet fra privatpersoner etter at videoen ble publisert, opplyser han til kanalen.

Han reagerer sterkt på hvordan folk har reagert på sosiale medier.

– Det er sterke krefter jo sving, dette har jo tatt helt av, sier han.

Artikkeltags