Bevæpnet mann kapret ambulanse – etterlyst kvinne pågrepet

En person har stjålet en ambulanse på Torshov. Et barn i en barnevogn som ble påkjørt, skal være sendt til sykehus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En person har stjålet en ambulanse på Torshov. Et barn i en barnevogn som ble påkjørt, skal være sendt til sykehus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Av

En bevæpnet mann kapret en ambulanse på Torshov i Oslo tirsdag formiddag. Politiet har bevæpnet alle mannskaper i Oslo.

DEL

** SISTE: Politiet opplyser at den etterlyste kvinnen er pågrepet.

– Vi har kontroll på en ambulanse som ble stjålet av en bevæpnet mann. Det ble avfyrt skudd for å stanse gjerningsmannen, han er ikke kritisk skadd, skrev politiet på Twitter klokken 13.02.

Ifølge Aftenposten skal gjerningspersonen være skallet og iført militærgrønn bukse og kamuflasjejakke. Politiet opplyser at han er i 30-årene.

Ambulansen ble stjålet fra Rosenhoff på Torshov litt etter klokka 12.30. Politiet stoppet ambulansen i Krebs gate snaue kvarteret etter.

Ved 15-tiden opplyser Oslo politidistrikt at alle mannskaper i distriktet nå er bevæpnet.

Dette vet vi så langt om ambulansekapringen på Torshov

  • Klokken 12.30 tirsdag fikk politiet melding om en trafikkulykke ved Rosenhoff i Oslo, der en bil havnet på taket.
  • Politiet fikk så meldinger om en mann som stakk fra stedet til fots, mens han siktet på folk med et våpen. Denne mannen kapret en ambulanse på stedet. Ambulansepersonellet ble ikke skadd.
  • Væpnet politi fulgte ambulansen til Torshov, der kapreren kjørte på et tvillingpar på sju måneder, trolig i en barnevogn. Begge er lettere skadd.
  • Politiet stoppet ambulansen i Krebs gate snaue kvarteret etter, rundt klokken 12.45. Mannen ble pågrepet. Politiet avfyrte flere skudd, men gjerningsmannen ble ikke skadd.
  • Kapreren beskrives som en mann i 30-årene, ifølge TV 2.
  • Politiet etterlyste en navngitt kvinne i forbindelse med saken. Hun ble beskrevet som lys i huden, 165 cm, litt krøllete brunt hår, iført sort jakke, og så ruset ut. Kvinnen settes i sammenheng bilen som veltet ved Rosenhoff.
  • Klokken 14.43 bekrefter politiet at det ikke er fare for omgivelsene på Torshov. Foreløpig er motivet for kapringen ukjent. Det totale skadeomfanget er heller ikke klart.

Kilde: Politiet

Lettere skadd

En kvinne med barnevogn og et eldre ektepar er påkjørt eller måtte hoppe unna ved Sandaker Senter. Kvinnen og barna er kjørt til sykehus, opplyser politiet.

Oslo universitetssykehus opplyser at begge tvillingene er lettere skadd etter påkjørselen. To pårørende er fysisk uskadd.

Ambulansen på Torshov ble kapret av en person med skytevåpen, ifølge medievakten ved Oslo universitetssykehus.

Kapret av bevæpnet person

– De tre ansatte i ambulansen er fysisk uskadd, men de er selvfølgelig sterkt berørt av hendelsen. De blir fulgt opp av kolleger, sier medievakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til NTB.

Bayer opplyser at en annen ambulanse også var involvert i hendelsen, men heller ikke de to ansatte i denne ambulansen er fysisk skadd.

Ambulansen ble fulgt av AMK-sentralen slik at den kunne fysisk stoppes.

Oslo 20191022. 
 En bevæpnet mann som stjal en ambulanse i Oslo  og er pågrepet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo 20191022. En bevæpnet mann som stjal en ambulanse i Oslo og er pågrepet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Leter etter navngitt kvinne

Politiet leter nå etter en navngitt kvinne som har en relasjon til den pågrepne mannen og som skal ha vært involvert i ambulansekapringen.

– Den pågrepne mannen var bevæpnet, så det kan ikke utelukkes at kvinnen også har våpen. Det er ikke noe nå som tilsier at hun er farlig for omgivelsene sine, men vi kan ikke utelukke at hun kan være det dersom hun blir presset. Derfor oppfordrer vi publikum til å ta kontakt dersom de ser henne, sier operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB.

Kvinnen blir beskrevet som lys i huden, 165 centimeter høy, litt krøllete brunt hår, iført sort jakke, og hun ser ruset ut. Kvinnen er sist observert på Rosenhoff. Hvis noen ser denne kvinnen må politiet kontaktes umiddelbart.

Politiet satte i gang en aksjon i Vogts gate i forbindelse med letingen etter kvinnen.

Politiet arbeider ut fra teorien om at det ble sendt ambulanse til en trafikkulykke, og at de to som er involvert, ikke ønsket helsehjelp. Begge er kjenninger av politiet.


PST vurderer situasjonen

– PST er orientert om hendelsen og bistår Oslo politidistrikt. I tillegg gjør vi fortløpende vurderinger for å kartlegge hvorvidt denne hendelsen påvirker trusselbildet, sier seniorrådgiver Anett Aamot i PST til NRK.

Også Justisdepartementet følger situasjonen nøye, opplyser departementet på Twitter.

Politiet var på stedet med flere bevæpnede patruljer og politihelikopteret var også raskt i lufta i området.

– Vi jobber blant annet med avhør av vitner, sikring av videoer og andre tekniske spor. Vi har foreløpig ingen opplysninger om at hendelsen er terrorrelatert, men vi etterforsker bredt og med stor styrke, skriver politiet på Twitter ved 15-tiden.

Krasjet

Et vitne på stedet sier til VG at politiet krasjet inn i ambulansen.

– Hundepatruljen og to-tre andre patruljer begynte å skyte mot ambulansen, sier vitnet som selv var ute og kjørte på Torshov.

Han forteller at folk dukket bak bilene.

– Tre-fire politibiler krasjet inn ambulansen, sier han og legger til at tre politibiler ser ut til å være totalskadd.

Elever på Lilleborg skole, som ligger like ved åstedet, ble holdt innendørs på grunn av den uavklarte situasjonen. Også Sagene barnehage bekrefter overfor NTB at de ble bedt om å holde barna innendørs. Også flere andre barnehager og skoler i området holdt elever innendørs, men i løpet av ettermiddagen fikk de lov til å forlate stedet etter å ha blitt hentet av foreldre.

Artikkeltags