Flypassasjerer med mye bagasje og mange verdisaker kan være et lett bytte for frekke tyver. Særlig om sommeren.

– Sommeren er dessverre ikke bare høysesong for ferierende, men også for kriminelle, og som overalt ellers i samfunnet opplever både politiet og Oslo Lufthavn en økning i antall tyverier, sier direktør for sikkerhets- og miljøstab ved Oslo Lufthavn Ole Jørgen Holt Hanssen.

Han nevner to årsaker til økningen: Mange reisende og mange reisende som ikke er like reisevante.

Organiserte bander

I sommermånedene intensiveres derfor jakten på kriminelle ved hovedflyplassen.

– Normalt vil det være mer synlig politi og ansatte ved terminalen vil følge nøye med. De ser særlig etter personer som oppfører seg litt annerledes enn den vanlige passasjeren. Flyplasshjelperne har fått opplæring av politiet i hva de skal se etter, sier Holt Hanssen.

Det kan imidlertid være vanskelig å oppdage tyvene før det er for sent. De er profesjonelle og ofte godt organisert.

– De jobber ofte flere sammen og bruker forskjellige metoder for å dekke over hverandre og distrahere folk som kan avsløre dem, sier politioverbetjent Kristian Krohn ved Romerike politidistrikt.

Det er ikke uvanlig med bander på tre-fire personer. Én sitter i en ventende bil utenfor. De andre er inne i avgangshallen, gjerne pent kledd og trillende på en koffert. Mens noen av dem avleder, enten offeret eller andre reisende, slår tyven til.

– Det krever ikke mange sekunders uoppmerksomhet før ferien kan få en dårlig start. En åpen veske eller en jakke som henger over bagasjetrallen er enkle mål for tyvene.

Krohn oppfordrer folk til å ta kontakt med politiet så fort som mulig dersom de oppdager at de har blitt frastjålet saker.

– På den måten vil politiet ha et bedre utgangspunkt til å kunne få tak i tyvene.

Hold øye med bagasjen

Det viktigste passasjerene kan gjøre for å forhindre at man blir frastjålet verdisaker er alltid å ha øynene på bagasjen.

Det er spesielt i avgangshallen at folk oppfordres til å følge ekstra godt med. Her er ofte stressnivået høyere og fokuset er ofte mer på å orientere seg eller å sjekke inn.

For å bidra til å redusere problemet vil Oslo Lufthavn i sommer minne reisende på å være ekstra oppmerksomme på å passe på verdisaker gjennom informasjon på skjermer i avgangshallen og i sosiale medier.

Dette er politiets og Oslo lufthavns reisetips i sommer:

■ Hold øye med bagasje og verdisaker.

■ Gjem unna verdisaker.

■ Ta med deg trallen fram til automatene eller skranken. De fleste tyverier skjer når folk forlater bagasjen for å sjekke inn, finne ruteinformasjon eller handle.

VIDEO: Her slår tyvene til på Oslo Lufthavn!