Her er de sammen igjen på gården

Artikkelen er over 5 år gammel

SØRUM / OSLO: Onsdag morgen ble trippeldrapsdømte Veronica Orderud løslatt. Nå er hun gjenforent med ektemannen Per hjemme på Orderud gård.

DEL

– Det er godt å være hjemme igjen. Og utrolig godt å slippe å reise tilbake, slik jeg har måttet gjøre etter permisjoner. Nå er det bare å roe ned, og «lande», sier Veronica Orderud (42) til Romerikes Blad, idet hun ankommer Orderud gård onsdag.

– Er det litt rart også?

– Ja, det er litt rart, sier hun.

Klokka 10.00 onsdag slapp den trippeldrapsdømte 42-åringen ut i friheten, elleve dager etter at ektemannen Per ble løslatt.

De har sonet 16 år i fengsel, etter at begge ble dømt for medvirkning til drapene på Kristian Magnus Orderud (80), Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47) i pinsen 1999. Ekteparet har hele veien nektet for at de har noe med trippeldrapet å gjøre.

Også Veronicas søster, Kristin Kirkemo, og Lars Grønnerød ble dømt for medvirkning til drapene.

 

– Strålende tid framover

Veronica Orderud er den siste av de fire dømte som nå er løslatt. Det var privatetterforsker Tore Sandberg fra Kløfta som hentet 42-åringen ved Sandaker overgangsboliger i Oslo, der hun har sonet den siste tiden.

Derfra gikk turen direkte til Orderud gård i Sørum, som også var åstedet for trippeldrapet. Der ventet ektemannen Per, som flyttet tilbake til gården umiddelbart etter at han ble løslatt forrige lørdag. Ekteparet bor ikke i det samme huset som drapene skjedde.

– Har dere sett det nydelige været i dag? Det er den flotteste vinterdagen så langt. Det er nødt til å bety at det blir en strålende tid framover. Vi sier det, sa Veronica før hun gikk inn til ektemannen.

På jobbjakt

Nå er ekteparet Ordrud klare for å starte sine nye liv som frie mennesker igjen.

– Det er deilig, sa Veronica da hun ble løslatt i går.

– Hva skal du gjøre nå?

– Vi får se hva som skjer. Det er veldig godt å være ferdig. Nå skal jeg få en jobb, og betale skatt, sier hun.

– Hva slags jobb er du på jakt etter?

– Et eller annet der jeg kan bruke all den kompetansen jeg føler jeg har fått med mennesker. Det hadde betydd mye for meg. Jeg vil gjerne gjøre noe for andre som har det vanskelig.

– Føler du at du har gjort opp for det du er dømt for?

– Nei, jeg har aldri hatt noe å gjøre opp for, så det føler jeg ikke. Men jeg føler at jeg har gjort det beste ut av tiden.

– Hvordan tror du at samfunnet vil ta imot deg?

– Jeg håper det vil gå bra. Det har gått veldig bra så langt. Jeg har bare fått positive hilsener, og håper det vil fortsette, sier Orderud.

– Hva tenker du om gjenopptakelse av saken?

– Det er i de beste hender, med Tore Sandberg og advokat Frode Sulland som har jobbet med dette hele tiden.

– Føler du deg trygg på å bli frikjent, dersom saken blir gjenopptatt?

– Jeg føler meg trygg på at Tore klarer å bevise at vi ikke har noe med det å gjøre. Og jeg føler meg trygg på at vi kommer til å bli frikjent hos folk flest. Men om vi får det opp i rettssystemet er en annen sak. Jeg håper, sier Orderud.

Fikk over 200 sms

Tore Sandberg har siden 2006 jobbet for ekteparet Orderud, blant annet med å få gjenopptatt trippeldrapssaken de er dømt for å ha medvirket til. Han var med inn til ekteparet Orderud på gården deres i Sørum i går.

– Nå har de møtt hverandre i frihet, og det var jo selvfølgelig et veldig spesielt øyeblikk, etter at de har sonet nå til sammen 28 år – to ganger 14 år, sier Sandberg om det første gjensynet.

Privatetterforskeren, som er kjent for å ha avslørt flere justismord, forteller om en spesiell kjøretur fra Oslo til gården i Sørum.

– Meldingene bare strømmet inn hos Veronica. Så vidt jeg forsto var det over 200 meldinger før vi kom fram på gården. Og foreløpig har hun ikke sett en eneste negativ, sier Sandberg.

– Krevende å komme ut i friheten

Sandberg understreker at mye har skjedd i løpet av de årene ekteparet Orderud har sonet:

– Det er ikke tvil om at det er krevende å komme ut til et helt annet Norge enn hva Norge var for 15 år siden, da de ble fengslet. Men en ting er tindrende klart; det er at gjenåpningsbegjæringen har vi høytrykk på nå. Vi har satt oss frist til slutten av februar med å ha dette klart, og vil da i tillegg til å levere begjæring om gjenopptakelse legge ut dokumentasjon og nye beviser på nettet, sier privatetterforskeren.

– Nå er de ferdige med soningen sin. Hvorfor er det så viktig å få saken gjenopptatt – vil de ikke heller bli ferdige med saken?

– Jeg vil vri det spørsmålet tilbake til oss alle; ville det vært viktig for deg, hvis du selv visste at du er uskyldig – og det er det jo de som vet inni seg om de er skyldige eller ikke? Er du uskyldig, så er det utålelig å ha en drapsdom med 21-års fengsel på deg. Det å bli renvasket ligger veldig dypt, sier Sandberg.

– Hva tror du: er de uskyldige?

– Jeg liker aldri å uttale meg i absolutte former, for jeg var ikke i kårboligen da skuddene falt. Og jeg har ikke vært med på noen planlegging heller. Men at det er grunnlag, etter vår oppfatning, til å gjenoppta saken til fordel for Per og Veronica Orderud er vi i alle fall fast overbevist om.

– Hvordan blir hverdagen til ekteparet Orderud nå?

– Jeg skal i alle fall ikke begynne å gi noen private kommentarer, ut over at jeg tror at for alle og enhver som har sittet inne i 14 år, så vil det være ganske krevende å komme ut i frihet igjen. Noe annet ville være imot naturen, sier Sandberg.

Orderud-saken:

  • Natt til pinseaften 22. mai 1999 ble Kristian Magnus Orderud, Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust skutt og drept i kårboligen på Orderud gård på Sørumsand.
  • De tre ble funnet av Kristians bror 23. mai.
  • 14. juni 1999 ble ekteparet Per og Veronica Orderud pågrepet og siktet for drapene. På det tidspunktet var allerede Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød pågrepet etter brudd på våpenloven. Siktelsen mot de to sistnevnte ble skjerpet.
  • 3. januar 2001 ble de fire tiltalt for medvirkning til overlagt trippeldrap.
  • Ekteparet Per og Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel. Kirkemo ble dømt til 16 års fengsel, mens Grønnerød fikk 18 års fengsel. Alle fire har nå sonet sstraffene de ble idømt, og er løslatt.
  • Det har aldri kommet fram hvem som sto bak selve drapshandlingen. Ekteparet Orderud har hele tiden hevdet de er uskyldig dømt og privatetterforsker Tore Sandberg jobber nå med å få saken gjenopptatt.

Artikkeltags