– Som sentralbank har vi ansvar for å sikre at norske sedler til enhver tid har et tilstrekkelig høyt sikkerhetsnivå. Derfor har vi nå utviklet en ny seddelserie som er sikrere enn noen gang, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Portrettene forsvinner

For første gang i historien vil det ikke være portretter på norske sedler. I stedet er «Havet» valgt som et gjennomgående tema for hele serien. Etter en designkonkurranse som ble avholdt i 2014.

Forsidene preges av en tradisjonell, ikonsterk design med et maritimt hovedmotiv på hver valør, basert på utkast fra Metric Design og Terje Tønnessen.

– Norges Banks sedler og mynter er fellesskapets penger, penger vi er sammen om, og sammen garanterer for. Derfor er det naturlig at de forteller en historie om noe som kjennetegner oss som fellesskap. Havet og kysten står sentralt i fortellingen om Norge. Derfor håper jeg de nye sedlene vil fungere godt som visittkort for landet vårt, sier Olsen.

 

Slippes i 2017

Norges Bank tar sikte på å sette de nye 100- og 200-kronesedlene i sirkulasjon 30. mai 2017. De øvrige valørene kommer i 2018 og 2019.

Dagens sedler kom allerede i 1994 med 200-lappen, mens den nyeste seddelen er 1000-lappen fra 2001.