Slik vil læreren hjelpe ungdom på fritiden

PLASS: Lærer Heidi Charlotte Kaltoft ønsker sammen med ungdommene Eliaz Raza og David Christian Oprea å bygge et fritidssted for ungdom i dette murbygget ved Li skole.

PLASS: Lærer Heidi Charlotte Kaltoft ønsker sammen med ungdommene Eliaz Raza og David Christian Oprea å bygge et fritidssted for ungdom i dette murbygget ved Li skole. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Heidi Charlotte Kaltoft kjemper for et fritidssted for ungdom ved Li skole i Nittedal. Det håper hun vil bedre miljøet ved skolen.

DEL

– De er gode på organisert idrett her, men det finnes ikke noe sted for andre utenom, mener Heidi Charlotte Kaltoft.

Hun er lærer for 6. og 7. trinn ved Ulverud skole i Nittedal. Hvert år sender hun elever av gårde til Li ungdomsskole.

Ved skolen har det som kjent vært noen voldsepisoder tidligere i år. Dette har gjort at noen synes det kan bli skremmende å begynne i 8. klasse. Kaltoft forteller om gjenger som henger på ulike steder og blir kjent med tøffe miljøer fordi de ikke har noe å holde på med.

LES OGSÅ: – En mammas verste mareritt

– Når skoledagen er over, går noen til organisert idrett, men de elevene som ikke har foreldre med ressurser til dette, går andre steder. Ungdommen selv har sagt at de trenger og ønsker et sted å være sammen, forteller læreren.

PÅDRIVER: Heidi Charlotte Kaltoft har over lengre tid jobbet for å få på plass et fritidssted for ungdommer ved Li skole.

PÅDRIVER: Heidi Charlotte Kaltoft har over lengre tid jobbet for å få på plass et fritidssted for ungdommer ved Li skole. Foto:

Treningspark og møtested for alle

Kaltofts forslag innebærer å bygge en treningspark ute i tillegg til å ha treningsapparater innendørs.

– Jeg er kroppsøvingslærer og mener fysisk aktivitet gir glede og mestringsfølelse.

I tillegg ser hun for seg en grillplass ute. Lokalet hun har sett seg ut er et murbygg til leie like ved Li skole.

Møteplassen skal være åpen for alle elever ved Li skole, men Kaltoft ønsker også at 7.-klassene skal inviteres mot slutten av skoleåret for å ufarliggjøre overgangen til ny skole. Med seg på laget har hun flere ungdommer, blant andre Eliaz Raza og David Christian Oprea ved Li skole.

– Det er viktig med et slikt sted, og jeg tror det kan forbedre vennskap, sier Oprea.

Elevene mener en slik møteplass kan gjøre at flere blir kjent med hverandre på tvers av etablerte gjenger og grupperinger.

Ifølge Kaltoft skal man kunne komme dit uansett hva man har gjort tidligere. Eneste krav er et forbud mot vold og rus på området.

– Jeg ville brukt et slikt sted veldig mye, og jeg kunne også tenke meg å jobbe der, sier Raza.

– Ufortjent dårlig rykte

De to guttene har vært vitne til at det kan være tøft å være elev ved skolen.

– Jeg vil ikke si at det er et dårlig miljø, men jeg ser at det er en del press om utseende og oppførsel, og at det kan foregå utestenging, forteller Oprea.

Det har ved flere anledninger vært politibiler og narkotikahunder ved skolen. Oprea og Raza trives likevel godt og har ikke opplevd noen negative episoder selv. 

– Mange følte at Li fikk et dårlig rykte på grunn av episodene i vår. Jeg synes det var litt overdrevet, sier Raza.

TRIVES: Elevene Eliaz Raza og David Christian Oprea trives som elever ved Li skole, men ønsker et møtested. Murbygget i bakgrunnen er tenkt som lokale.

TRIVES: Elevene Eliaz Raza og David Christian Oprea trives som elever ved Li skole, men ønsker et møtested. Murbygget i bakgrunnen er tenkt som lokale. Foto:

Kommunen kjenner til planene 

Kaltoft forteller at hun i mars sto på talerstolen under et møte i kommunestyret og talte ungdommens sak.

– Jeg fikk veldig mange positive tilbakemeldinger, men jeg trodde det ville være enklere å få med kommunen, forteller hun.

Ordfører i Nittedal kommune, Hilde Thorkildsen bekrefter at hun har hørt om planene, men at hun trenger mer kunnskap for å kunne si noe mer om saken.

– Når Nittedal går med overskudd, så forventer jeg at de skal bruke penger på ungdommen, sier Kaltoft.

Kultursjef i Nittedal, Fredrik Glans forteller at innspillet er tatt med i arbeidet med forslaget til handlingsplanen for fysisk aktivitet, friluftsliv og idrett som ble offentliggjort tirsdag. Han har nå anbefalt Kaltoft å sende planene inn som høringsforslag før fristen 3. september. Først i november vil den endelige handlingsplanen bli vedtatt.

Artikkeltags