Kommunen vil se på saken til Terje igjen: – Vi har vært for byråkratiske

KOMMUNIKASJONSSYSTEM: Mor Veronica Sørlie og Terje Sørlie Skaug kommuniserer godt med blikk og bokstavbrett. I tillegg bruker Terje en datamaskin som styres av en prikk på brilleglasset. alle foto Ylva seiff  Berge

KOMMUNIKASJONSSYSTEM: Mor Veronica Sørlie og Terje Sørlie Skaug kommuniserer godt med blikk og bokstavbrett. I tillegg bruker Terje en datamaskin som styres av en prikk på brilleglasset. alle foto Ylva seiff Berge

Artikkelen er over 3 år gammel

For fem år siden var Terje Sørlie Skaug (34) topptrent og rørlegger. Så kom hjerneslaget. I dag bor han på sykehjem, uten trygghet for det moren mener er livsviktig trening.

DEL

I løpet av 2015 fikk han bare 12 timer med fysioterapeut. På nyåret klaget moren hans inn situasjonen til Fylkesmannen.

I sommer har han ingen fysioterapeut – i ferien blir nyopererte prioritert foran.

Mandag kveld skrev Skaug om frustrasjonen på Facebook. Et døgn seinere var innlegget delt 25.000 ganger, og medier både fjernt og nær plukket opp saken hans. Nå vil ledelsen i Nittedal kommune gjennomgå Skaugs opplegg på nytt.

Tøff situasjon

Terje Skaug er i en tøff situasjon. Hodet er i orden, men kroppen lystrer ikke. Han snakker via en papplate med bokstaver eller via en liten datamaskin. Den styrer han også tv, rullestol og liknende med. «Musepekeren» er en hvit prikk festet på venstre brilleglass. Han kan løfte armene litt, men det fører raskt til kraftige spasmer.

Han får supplerende næring i sonde rett i magen. Nittedal kommune og Skaug har en plan om at han skal bo i egen bolig. Men før det kan skje, må han ha opptrening både fysisk og i forhold til teknologi.

– Systematisk og jevn trening avgjør livskvaliteten hans nå og i framtiden, sier moren Veronika Sørlie.

Hun forteller at sønnens fysiske funksjonsevne var i god framgang inntil 2015:

KOORDINATOR: Spesialhjelpepleier Heidi Irene Haug er koordinator for tilbudet som Terje Sørlie Skaug får av Nittedal kommune, og vet godt hvor mye fysioterapi betyr for ham.

KOORDINATOR: Spesialhjelpepleier Heidi Irene Haug er koordinator for tilbudet som Terje Sørlie Skaug får av Nittedal kommune, og vet godt hvor mye fysioterapi betyr for ham.

– Han hadde en fantastisk fysioterapeut som da dessverre sluttet. Fysioterapeuten etterlot seg et brev med anvisninger, men dette ble ikke fulgt opp, sier hun.

Syk bak rattet

Det var en hverdag i april i 2011, bak bilrattet og med moren i passasjersetet, at Terje forsto at han var syk.

Da moren overtok rattet, sa han at han måtte ha lege. Før han kom til Ahus var han bevisstløs. Seinere på natta ble han operert på Rikshospitalet.

STERK MANN: Før slaget drev Terje Sørlie Skaug allsidig idrett og løftet 110 kilo. Fem år etter slaget har hann fortsatt styrke i kroppen han ikke kan kontrollere.

STERK MANN: Før slaget drev Terje Sørlie Skaug allsidig idrett og løftet 110 kilo. Fem år etter slaget har hann fortsatt styrke i kroppen han ikke kan kontrollere.

Legene lovet ingen overlevelse. Etter flere uker i kunstig koma våknet han gradvis. Deretter gikk det gradvis framover, ved hjelp av fysioterapeut.

– For byråkratisk

Etter tirsdagens mediebrus sier kommunalsjef for helse og omsorg, Anne Lindalen, dette:

– Vi har vært for byråkratiske, og har ikke kommunisert godt nok med Terje og familien. Han har et team rundt seg og får bevegelsestrening daglig. Vi har imidlertid ikke forstått hvor viktig trening med fysioterapeut er for han.

– Vil dere tillegge det vekt i fortsettelsen?

– Ja, det handler om hans livskvalitet. Han har i vår hatt et opplegg over ti uker som kommunen har kjøpt privat. Det har vært vellykket, og vi har bestilt en fortsettelse til høsten.

– Det vil likevel være 32 uker i året uten fysioterapeut?

– Vi vil som sagt gjennomgå hans situasjon på nytt. Vi ser at han har hatt god nytte av vårens fysioterapi. Det hører med at vi jobbet hardt for å få dette tilbudet dekket opp.

– Familien har blitt nektet å bruke fysioterapeut de betaler av egen lomme?

– Vi har vært for byråkratiske og mislykkes i kommunikasjonen. Nå går vi gjennom situasjonen på ny, sier Lindalen.

Artikkeltags