Solformørkelse i formiddag, meteorsverm i kveld

SOLFORMØRKELSE: I formiddag! (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

SOLFORMØRKELSE: I formiddag! (Foto: Berit Roald / NTB scanpix) Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag skjer det flere spektakulære hendelser på himmelen, blant dem en delvis solformørkelse.

DEL

Fra klokken 10.30 og til litt etter 12 er solformørkelsen synlig her til lands. Den er den største i Norge siden 2015, opplyser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

Befolkningen i Nord-Norge får i utgangspunktet oppleve den største formørkelsen, der 20 til 30 prosent av solen dekkes av månen.

Formørkelsen blir også fremtredende på Østlandet, om ikke i like stor grad som i nord. Her varsles det oppholdsvær, og dermed er sjansene store for å få sett fenomenet.

Sannes og Ødegaard minner om at man absolutt må bruke solformørkelsesbriller eller annet sikkert utstyr dersom man skal se rett på solskiva.

Meteorsverm i kveld

Når kvelden kommer, oppfordrer Sannes og Ødegaard om å igjen vende blikket mot himmelen. Da starter nemlig høydepunktet for Perseidene, som ifølge paret trolig blir årets aller flotteste meteorsverm.

Stjerneskuddene er i virkeligheten en sverm av støvkorn som brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over jordoverflaten.

– I år er det nymåne og perfekte forhold for å oppleve svermen på sitt beste, med 60 til 100 flotte stjerneskudd som farer over himmelen hver time på natten, sier de.

Fenomenet kan bli godt synlig på Østlandet.

– Sør- og Østlandet får fortsatt det beste været. Det kan hende det sprekker opp på Nordvestlandet, men det spørs om ikke Nord-Norge er dekket av skyer da, sier Noer.

Unntaket er Svalbard, der de dermed har gode muligheter til å få med seg både solformørkelsen og meteorsvermen.

Solsonde fra NASA

Men allerede klokken 09.33 er det tid for dagens første hendelse. Da skyter nemlig NASA opp solsonden Parker fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Oppskytingsvinduet er på 65 minutter, opplyser forsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Solsonden skal gjøre målinger i solens atmosfære. På det nærmeste vil sonden være 6,2 millioner kilometer fra soloverflaten, opplyser Ødegaard og Sannes.

– Dette blir aller første gang vi besøker atmosfæren til en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier om solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert jorda.

FAKTA:

Lørdag 11. august blir det en delvis solformørkelse som er synlig i Norge.

Tidspunkter for formørkelsen:

* Kristiansand: klokka 10.57 til 11.00

* Stavanger: klokka 10.55 til 11.09

* Bergen: klokka 10.56 til 11.19

* Ålesund: klokka 10.59 til 11.29

* Oslo: klokka 11.01 til 11.22

* Trondheim: klokka 11.03 til 11.37

* Bodø: klokka 11.10 til 11.51

* Tromsø: klokka 11.15 til 11.59

* Longyearbyen: klokka 11.17 til 12.07

* Kirkenes: klokka 11.23 til 12.09

Kilde: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes

Artikkeltags