Nå er myggen her

  RB-journalist Rune Fjellvang fanget myggen på kamera for et par somre siden.

  Artikkelen er over 1 år gammel

  De små blodsugende insektene har allerede meldt sin ankomst, og flere er på vei.

  DEL

  – Senest i går var jeg ute og la merke til at myggen har begynt å komme, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet. Han er blant landets fremste myggeksperter.

  – De fleste mygg overvintrer som egg, og larvene utvikler seg utover våren og sommeren. Rundt disse tider klekkes de. Myggen kommer nok for fullt rundt sankthans, sier han.

  Mygghull

  Ottesen forteller at noen steder på Romerike er spesielt utsatt for mygg.

  – Nordre Øyeren er jo kjent for å være et mygghull. Grunnen er at der er det mye flommygg, som kan ha flere generasjoner utover sommeren. Det gjør at det blir mye mygg der.

  I juni i fjor skrev Romerikes Blad om at gigantiske svermer med mygg invaderte fotballtreningene til Fet Idrettslag i Fetsund kommune. Det var så voldsomt at treninger ble avlyst.

  Myggen liker seg godt på Romerike

  Myggen liker seg godt på Romerike Foto:

  Like mye mygg hvert år

  I motsetning til for eksempel veps, kommer det omtrent like mange mygg hvert eneste år. Det er derimot været som avgjør om man merker mye eller lite til myggen.

  – Når været er kaldt og vått sitter myggen ofte i ro, får vi derimot varme sommerkvelder kommer de frem og kan stikke, sier Ottesen.

  Han sier også at folk vil oppleve myggen individuelt.

  – Noen plages veldig mye, andre ikke. Det ligger nok også litt på det psykologiske plan, sier han.

  Myggsesongen varer hele sommeren, før den avtar utover høsten. Hva gjelder flått og knott, er det forholdsvis lite av på Romerike.

  – Folk vil nok merke at katter og hunder vil får flått. En spesiell type knott som heter sviknott må vi også regne med at finnes overalt. De liker seg gjerne i fuktige myrer, sier Ottesen.

  Artikkeltags