App-gründer gjør hverdagen tryggere for syke og eldre

EziSmart: Formålet med appen og dekselet med tastatur er å få flere til å ta del av den digitale verden, samtidig som den gir en ekstra trygghet med en rekke SOS-funksjoner. 		  Foto: Jenny Strøm

EziSmart: Formålet med appen og dekselet med tastatur er å få flere til å ta del av den digitale verden, samtidig som den gir en ekstra trygghet med en rekke SOS-funksjoner. Foto: Jenny Strøm

Artikkelen er over 3 år gammel

Den nye velferdsteknologien, EziSmart, skal motivere folk til å bruke teknologi som de aldri har prøvd eller ikke lenger klarer å bruke.

DEL

EziSmart er en applikasjon som kan brukes på de fleste Android-smarttelefoner.

– EziSmart-appen er svært enkel å bruke, den er intuitivt og logisk oppbygget for å utnytte en smarttelefon sine ressurser, utdyper Richard Chan, gründer av EziSmart.

Brukervennlighet

Etter at moren ble syk i 2011, kom Chan for alvor i gang med utviklingen av appen og dekselet.

– Min mor falt en dag, og ble liggende en god stund. Hun var i England, mens jeg var i Norge. Da forsto jeg alvoret rundt å ha de riktige hjelpemidlene.

– Jeg så at det var et behov for en lettere måte å kommunisere på, noe som gir mer trygghet til de som fra før av har blitt utestengt fra å bruke en smarttelefon. Eller som ikke lenger kan bruke en slik på grunn av alder eller sykdomsplager, sier Chan.

Gründeren har i tillegg utviklet EziPad, som er et eget deksel med tastatur som kobles sammen med en smarttelefon ved hjelp av Bluetooth. Tastaturet er ergonomisk utformet med små skåler.

– For mange kan bruken av en smarttelefon være veldig frustrerende. Dette gjør at mange blir ekskludert fra den hjelpen en smarttelefon viderefører, mener Chan.

Sintef-testet

Chan er utdannet sivilingeniør innen elektrofag, og har et ønske om å bruke sin kunnskap til noe bedre.

– EziSmart har to deler, en app og et tastatur, som hver for seg oppfyller sin egen hensikt. Men brukt sammen gir de ytterligere fordeler. De er et springbrett for folk som er uvant med smarttelefoner, særlig for eldre, sier Chan.

– EziSmart tillater deg å vokse, og tilbyr brukeren et valg av telefon som alle andre har. Dessuten er det enkelt å få hjelp av andre, fordi det er en vanlig Android-smarttelefon.

Godt samarbeid: Gründer, Richard Chan med Sintef-forsker Hanne Opsahl Austad. 		             Foto: Jenny Strøm

Godt samarbeid: Gründer, Richard Chan med Sintef-forsker Hanne Opsahl Austad. Foto: Jenny Strøm

EziSmart er testet ut av det norske forskningskonsernet, Sintef, på en gruppe seniorer (65+) med ulik bakgrunn og erfaring med smarttelefon, og ulike eller ingen sykdomsplager.

– Formålet er å lære ny teknologi til eldre. Den fungerer som et hjelpeverktøy for mennesker med ulike sykdomsplager; skjelvinger, nedsatt- syn eller finmotorikk, sier Chan.

– Jeg kunne se behovet for et slikt hjelpemiddel for min egne foreldre, sier Hanne Opsahl Austad, forsker ved Sintef.

SOS-funksjoner

EziSmart har blant annet fire forskjellige SOS-aksjoner.

– Min mor har en skrekk for å sette i gang noe fuss hvis hun faller mens hun er ute og går tur. Ved hjelp av SOS-funksjonene kan hun gi en kort beskjed om hvor hun er og om hun har behov for hjelp. Da slipper hun å være redd for å sette i gang en leteaksjon, sier Austad.

– EziSmart er utviklet for eldre som bor hjemme, som føler på ensomhet og isolasjon. Formålet er å gi dem en form for frihet, og ikke lenger trenger å føle seg utelukket fra det kommersielle markedet med smarttelefoner, sier Chan.

Forskningsprosjektet startet med ni seniorer i ulik alder, med eller uten ulike sykdomsplager. Noen hadde aldri vært borti en smarttelefon tidligere, mens enkelte hadde tidligere erfaring. Brukerundersøkelsen hadde til slutt fem stykker som fullførte de to månedene den varte.

– Vi hadde en mann som var med som var vant til å bruke smarttelefon, men som ikke likte å skrive lenger på grunn av redusert finmotorikk. Han fortalte at med sin vanlige smarttelefon hadde han flere ganger blitt låst ut fra nettbanken, fordi han hadde tastet inn feil passord på grunn av skjelvinger. Det unngikk han med denne løsningen, forteller Austad.

Etter de to månedene med prosjektet fastslå mannen at han ikke ville fortsette å bruke EziSmart med det første. Han veide ulempen, med den ekstra størrelsen EziPaden har, større enn fordelen.

– Men han sa at en gang i framtiden vil han nok få behovet for å bruke EziSmart, sier hun.

Ekstra trygghet

Rapporten fra Sintef konkluderer at EziPad kan gjøre en standard smarttelefon enklere å bruke for mange grupper av eldre. Blant annet trekker rapporten fram at en kombinasjon av det fysiske tastaturet og touch-skjermen er et godt utgangspunkt. Med tanke på de ulike SOS-funksjonene bidrar EziSmart-appen til en ekstra trygghet, og spesielt verdsatt var denne funksjon for aktive eldre som liker å gå turer alene i naturen.

Deltakerne i eksperimentet verdsatte høyt det å kunne dele bilder enkelt med familie og venner.

Sintef-rapporten trekker også fram at mennesker med dårlig syn vil være en gruppe brukere som kan dra godt nytte av EziSmart-formatet.

– EziSmart-formatet gjør det enkelt å lære og huske. Ezi-Pad sammen med taleassistenten gjør det enkelt å navigere rundt på skjermen og skrive meldinger, sier Chan.

Fakta 

Artikkeltags