Politiet advarer mot Ikea-bløff

 *** Local Caption *** IKEA-mail sprer seg i Sverige. Politiet og varehuset ber folk slette mail.

*** Local Caption *** IKEA-mail sprer seg i Sverige. Politiet og varehuset ber folk slette mail. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

- E-posten inneholder en svært troverdig ordrebekreftelse fra IKEA.

DEL

[Nettavisen]  Det melder svensk politi, ifølge Expressen.

Politiet forklarer at det dreier seg om viruset "Dridex Malware", som er gjemt i et skriv fra den svenske møbelgiganten.

Åpner mottakeren e-posten, så er det stor risiko for at koden havner i dataen. Programmet kan deretter samle inn privat informasjon, som blant annet brukernavn, passord og kortinformasjon.

- Målet er å overføre penger fra din konto til en annen, sier politiet. 

Ikke spredd til Norge

Ordrebekreftelsen som spres i Sverige, har ikke kommet til norske kunder, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Siv Egger i IKEA Norge overfor Side2.

- E-posten du nevner har ikke kommet til Norge.  I løpet av året som har gått har vi hatt et par tilfeller av spam som ser ut som kommer fra oss, men det gjør ikke det. Da har det vært snakk om gavekort, og at kunden skal logge seg inn for å motta dette gavekortet, sier Egger.

Hun påpeker at hvis kunder er i tvil om informasjon er fra IKEA eller ikke, så er det generelt greit å vite at de aldri ber kunder om å oppgi sensitive opplysninger. 

- Får kunder mail fra oss, så ber vi aldri folk om å gi fra seg slik informasjon. Kunder bør generelt heller ikke åpne vedlegg i e-poster som de ikke kan bekrefte er fra oss.

- Tar dette alvorlig

Selv om svenske kunder har gjort en bestilling hos varehuset, ber politiet dem slette e-post, og heller kontakte IKEAs kundeservice.

- Ikke klikk på mailen, og du bør ikke åpne noen dokumenter, råder pressekontakt Peter Adlersson ved politiet Regio Väst overfor Expressen.

IKEA i Sverige jobber for å kartlegge spredningen av mailen. 

- At folk blir lurt, og at vårt varemerke misbrukes tar vi svært alvorlig, sier Daniela Rogosic, presseansvarlig i IKEA Sverige. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken