Gå til sidens hovedinnhold

Japansk betongkontrakt kan gi IFE 40 millioner kroner

Artikkelen er over 3 år gammel

Institutt for Energiteknikk (IFE) skal sjekke bygningsmaterialene i japanske atomreaktorer.

Avtalen ble undertegnet av IFE og japanske Kajima fredag. Kontrakten har en verdi på 5-6 millione kroner i år, med muligheter for fortsettelse i 2-3 år og verdi på opp mot 30-40 millioner, melder IFE i en pressemelding.

Bakgrunnen for betongprosjektet er at japanske myndigheter ønsker å finne ut mer om tilstanden på bygningsmaterialene i landets atomreaktorer. Betong er det mest brukte materialet i reaktorene og som skjerming rundt reaktorkjernen, og testene som IFE skal utføre i JEEP II og Halden (out-pile test) skal undersøke effekten av stråling og varme på materialet.

Les også

Blir det katastrofe må du dra til Olavsgaard

Samarbeidet mellom IFE og Kajima Corp. og de første betongtestene startet opp i 2009. Den nye kontrakten er en fortsettelse av det første testprogrammet knyttet til bestråling av betong, og bygger på resultatene fra det første prosjektet.

Inngått i rekordfart

Kajima Corp. er et av de største entreprenørfirmaene i Japan, og en stor aktør innen bygging av atomkraftverk.

Les også

Kjenner seg ikke igjen i Bellona-slakt etter reaktorrapport

Yoji Minagawa, forskningsleder ved IFE med hovedansvar for det japanske markedet, er svært fornøyd med den nye kontrakten som nå har kommet på plass;

– Jeg tror at ingen i IFE har opplevd å etablere en ny bilateral kontrakt på slik rekordkort tid. Fra de første samtalene til signeringen har det kun gått ca. 6 måneder. Dette har vi fått til på grunn av et sterkt og veldig godt forhold, sterk tillit og hardt arbeid fra begge sider, sier han.

Kommentarer til denne saken