Vil ha grønn datalagring til Romerike

Hos Digiplex: Siri Baastad (NHO), Lars Salvesen,  Fylkesvaraordfører og Erik Lundeby (NHO) gjestet datasenteret Digiplex i Fet tirsdag.

Hos Digiplex: Siri Baastad (NHO), Lars Salvesen, Fylkesvaraordfører og Erik Lundeby (NHO) gjestet datasenteret Digiplex i Fet tirsdag.

Artikkelen er over 2 år gammel

NHO vil fjerne en type særskatt for å få store datasentre til å etablere seg i området.

DEL

– Maskinskatten bidrar til at bedrifter velger andre lokasjoner enn Norge. Vi vet at en del store aktører som Google og Facebook har sett mot Norge, men de har etablert seg i Finland og Sverige, som ikke har samme vilkår, sier Erik Lundebye, rådgiver i NHO.

Maskinskatten er en form for eiendomsskatt som industrianlegg med maskiner må ut med. NHO mener den bidrar til å hindre etablering av datasentre, slik som Digiplex i Fet kommune.

– Datasentre er anlegg som krever store investeringer i servere og annen teknisk infrastruktur og kan måtte skatte opptil syv promille av taksten. Denne skatten kan bli høy på sånne anlegg, i verste fall mange millioner.

Opptil syv i promille

Det er ni kommuner i Akershus som tar denne maskinskatten som NHO vil avvikle.

– At skatten kan bli syv promille skaper et usikkerhetsmoment for bedriften. Problemet med skatten er at man ikke alltid vet hva man skal betale skatt av, fortsetter Lundebye.

En kommune kan skattelegge det meste av tekniske utstyret som regnes som en del av bygget.

– Norge har store forutsetninger for å få etablert slike datasentre, og det vil ha svært positive ringvirkninger for lokalsamfunnene. Det som kan skremme store investorer bort fra Norge er usikkerheten om hva som skal skattelegges og hva kommunen kan bestemme seg rundt neste hjørne.

Økt behov for datalagring

Med vår økende bruk av mobil og PC øker også behovet for datalagring enormt. Bransjen mener at Norge kan bli mer attraktivt etableringssted for utenlandske bedrifter dersom maskinskatten fjernes.

– I et sikkerhetsaspekt er vi attraktive. Vi har stabilt klima, politikk, grønn og billig strøm. Hvis det er usikkerhet om skatten så er det mer sannsynlig at slike bedrifter ville velge Sverige over Norge, sier fylkesordfører Lars Salvesen, som syns det er positivt at Digiplex, Norges største datasenter ligger på Romerike.

– Grovt anslått gir maskinskatten 800 millioner kroner til kommunene i året. Signalet fra regjeringen er at man ønsker å fase denne skatten ut, fortsetter han.

Hvordan kan Romerike være et attraktivt sted?

– Fordelen til Romerike er at vi ligger veldig nær Oslo, vi ligger sentralt når det gjelder kvalifisert arbeidskraft, og vi har godt fibernett.

Digiplex ønsket ikke å kommentere saken.

Et annet stort datalager er for øvrig etablert i Lørenskog: IT-selskapet Basefarm skulle i utgangspunktet ha åpnet det som skal være Østlandets største datalager i mars 2016, men nå er den offisielle åpningen av det 6.000 kvadratmeter store lageret i Futurum-bygget på Rasta satt til 16. november.

Maskinskatt

(Eiendomsskatt på verk og bruk)

  • Eiendomsskatten beregnes ut fra verdien på eiendommen, mens maskinsskatten beregnes ut fra verdien på maskineriet.
  • NHOs forslag innebærer:
  • Maskiner i nye industrianlegg kan ikke lenger skattlegges fra 2019. For eksisterende anlegg må kommunene trappe ned skatten på verk og bruk over fem år.
  • Ingen endring for vannkraftanlegg, vindkraftanlegg, oppdrettsanlegg og anlegg som er omfattet av petroleumsskatt (ilandføringsanlegg). Disse anleggene kan fortsatt ilegges skatt på maskiner.
  • Ingen endring for vanlig eiendomsskatt. Kommunene kan fremdeles ilegge skatt for tomt og bygg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken