– Jeg synes det er trist at ingen reagerte på ytringene. Det er rett og slett ikke greit å komme med slike tilrop.

Det var tirsdag ettermiddag at Kavita var på handletur på Coop Obs i Lillestrøm. Hun satt på en av benkene utenfor hovedinngangen da en annen kunde nærmet seg.

– En eldre person kom gående mot inngangen. Først sa vedkommende noe jeg ikke fikk med meg, men da personen kom nærmere hørte jeg at det kom rasistiske tilrop, sier Kavita, som ikke ønsker å stå fram med fullt navn av hensyn til familien.

26-åringen forteller at hun ble forskrekket, og den første tanken som slo henne, var at dette måtte være skjult kamera.

– Aldri opplevd lignende

– Vedkommende kalte meg for «jævla svarting» og ba meg pelle meg tilbake til der jeg kommer fra, sier 26-åringen.

Kavita ble opprinnelig adoptert fra India da hun var liten, og har vokst opp i en norsk familie i Norge. Nå bor hun i Sørum sammen med mann og barn.

Hun fikk etter hvert summet seg etter de rasistiske tilropene, og fulgte etter personen inn i butikken.

– Jeg har aldri opplevd noe slikt selv, eller sett andre bli behandlet på samme måte. Jeg tenkte at dette er noe jeg må konfrontere, og tok kontakt med vedkommende, forteller Kavita før hun fortsetter:

– Jeg fortalte at slik kan du ikke snakke til meg. Da ble personen tydeligvis mer provosert. Det var veldig ubehagelig. Både der og da, og i ettertid.

– Ingen reagerte

Hun la merke til at ingen kom henne til unnsetning.

– Det var mange til stede i butikken. Verken personalet eller noen av kundene brøt inn. Det var ingen som gjorde noe. Det reagerer jeg på.

Dermed gikk hun opp til kundesenteret for å snakke med butikkledelsen.

– Jeg ville fortelle at det ikke er greit at denne personen behandlet meg slik. Den eldre personen fortsatte å komme med rasistiske ytringer, og ropte «Norge for nordmenn» før vedkommende gikk rasende ut av butikken.

Kavita forteller at hun er forbauset over de Coop-ansattes manglende inngripen. Hun opplyser også at hun vurderer å anmelde hendelsen.

Butikksjef: – Beklagelig

Daglig leder ved Coop Obs i Lillestrøm, Ole Petter Andersen, bekrefter opptrinnet.

– Det er selvfølgelig beklagelig at en av våre kunder opplevde en slik situasjon i våre butikklokaler. Dette er en oppførsel som vi overhodet ikke vil ha i vår butikk. Hadde jeg sett hele opptrinnet, ville jeg tatt affære, men dessverre fikk jeg ikke med meg alt.

Kavita håper at hun, ved å stå fram i Romerikes Blad, kan bidra til å endre holdninger.

– Jeg tenker fortsatt på hendelsen, men jeg klarer meg fint. Hva om det hadde vært en yngre jente som hadde blitt utsatt for dette, og kanskje ikke hadde taklet det like bra? Jeg håper virkelig at dette er første og siste gang denne personen oppfører seg slik.

Bekrefter episoden

Vedkommende som kom med utropene mot Kavita, avviser å ha kalt henne «jævla svarting».

– Jeg sier i grunn mer enn det jeg burde ha sagt mange ganger. Men jeg sa ikke svarting, det sier jeg ikke til noen, sier vedkommene, som opplyser å ha hatt hjerneblødning.

Personen bekrefter imidlertid å ha sagt «noe som ikke var pent» og ba kvinnen reise tilbake dit hun kom fra.

– Beklager du det du sa?

– Nei.

– Viktig å bry seg

Leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter synes det er synd at folk ikke griper inn når de er vitne til rasisme.

Berglund Steen forteller at rasisme er et stort problem i dagens samfunn.

– Rasistisk sjikane av denne typen er vanligere enn man skulle ønske. Det er få, spesielt av dem med afrikansk bakgrunn, som ikke opplever noe sånt i løpet av en oppvekst, og det kan ikke tolereres, sier Steen.

– Ubehagelig

Han synes det er synd at folk lar være å gripe inn når de er vitne til rasistisk sjikane eller trakassering.

– Mange lar nok være å gripe inn fordi de ikke vil komme inn i en ubehagelig sak. Men det bør være langt mer ubehagelig å gå bort etter å ha vært vitne til trakassering uten å ha gjort noe, enn å gripe inn. At ingen reagerer kan også understreke en følelse av usikkerhet og frykt for den som trakasseres, og kan gjøre hendelsen vanskelig å bearbeide, forklarer Steen.

– Avhengig av borgerne

– Det er for mange slike hendelser i Norge, og vi kan ikke ta alt med straffer og bøter. Derfor er vi avhengige av at borgerne er med på å beskytte hverandre og håndhever grunnleggende anstendighet.

Om du ikke vet hvordan du skal gripe inn, er det viktigste ifølge Steen, at du faktisk gjør det.

– Si hva som helst for støtte den som trakasseres, og gi beskjed om at dette ikke er greit. Alt er bedre enn ingenting. Prøv også å få fokuset bort fra den som utsettes for sjikane.

– Bør anmeldes

Steen oppfordrer også sterkt til å anmelde slike forhold.

– Mer av det som skjer i det daglige bør politianmeldes. Det er for mye som ikke får konsekvenser, sier han.