I dag tok jordens ressurser slutt

AVSKOGING I BRASIL: Regnskogen i Sør-Amerika minker faretruende raskt. Bildet er fra 2012 og viser store områder som av regnskogen som er hogget ned. Avskogingen har gjort Brasil til en av verdens verstinger når det gjelder utslipp av klimagasser.

AVSKOGING I BRASIL: Regnskogen i Sør-Amerika minker faretruende raskt. Bildet er fra 2012 og viser store områder som av regnskogen som er hogget ned. Avskogingen har gjort Brasil til en av verdens verstinger når det gjelder utslipp av klimagasser. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Resten av året lever vi på lånt naturkapital, melder organisasjonen Global Footprint Network.

DEL

(SIDE3:)Vårt forbruk av energi, både fornybar og ikke-fornybar, er ikke bare enormt, det er høyere enn jorden klarer å generere år for år. 

Organisajonen Global Footprint Network regner på hvor raskt vi konsumerer jordens ressurser i forhold til hvor raskt de fornyes. Dagen i året da vi har brukt opp de fornybare ressursene kalles "overshoot day".

Kommer tidligere og tidligere

Overshoot day kommer tidligere og tidligere. I løpet av de siste 15 årene har dagen flyttet seg fra slutten av september til begynnelsen av august. i 2016 ble ressursene brukt opp den 9. august.

- En av årsakene til det er at flere og flere mennesker skaffer seg energi- og materiellintensive livsstiler. Flere har råd til å leve som oss [i vesten], sier Carina Borgström Hansson i WWF til den svenske avisen DN.se.

Hun forsker på biologiske avtrykk og samarbeider med Global Footprint Network.

Ifølge Hansson er det kutt i CO-utslipp gjennom satsning på grønn energi og en kraftig kursendring i folks livsstil som må til for snu trenden.

Illustrasjonen viser avskoging (det som er rødt) i Sør-Amerika fra 2000 til 2012. Mangel på trær gir erosjon, hvilket gjør at potensielt næringsrik jord spres for alle vinder og etterlater ørken. De gule flekkene viser spredningen av urbane områder.

Illustrasjonen viser avskoging (det som er rødt) i Sør-Amerika fra 2000 til 2012. Mangel på trær gir erosjon, hvilket gjør at potensielt næringsrik jord spres for alle vinder og etterlater ørken. De gule flekkene viser spredningen av urbane områder. Foto:

Bilen, biffen, boligen og børsen

Når det gjelder livsstil snakker eksperten om "De fire b-ene": Bilen, biffen, boligen og børsen.

Det handler i stor grad om å la bilen stå til fordel for sykkel og kollektivtransport, spise mer vegetarmat, kutte i strømforbruket hjemme og stimulere til økt satsning på fornybar energi ved å spare penger i fond som støtter fornybar energi fremfor fossile ressurser.

Til tross for at "overshoot day" har kommet stadig tidligere i året, ser WWF positivt på framtiden.

- FNs klimaavtale i 2015 er forhåpentligvis spikeren i kista for fossilt brensel. Men det haster med konkrete tiltak for å nå målet om legge om til hundre prosent fonybart, sier Carina Borgström Hansson til DN.se.

Artikkeltags