I fakkeltog mot utbygging: – De har ansvar for å gi alle kommunens innbyggere en levelig fremtid

DEMONSTRERTE: Øvre Romerike Natur og Ungdom fikk med seg flere i fakkeltog mot utbyggingen i Nannestad onsdag kveld.

DEMONSTRERTE: Øvre Romerike Natur og Ungdom fikk med seg flere i fakkeltog mot utbyggingen i Nannestad onsdag kveld. Foto:

Natur og Ungdom gir seg ikke i kampen mot utbyggingen på Bjørkemåsan i Nannestad.

DEL

Allerede for 12 år siden sa kommunen ja til å bygge boliger på myra Bjørkemåsan i Nannestad kommune, og reaksjonene lot ikke vente på seg.

Fylkesmannen i Oslo og Viken avgjorde imidlertid en klagesak på dette i fjor høst, og valgte ikke å gjøre om på Nannestad kommunes ja-vedtak til utbyggingen i området.

For to uker siden skrev Romerikes Blad om Natur og Ungdom og Miljøpartiet De Grønne i Nannestad som ikke gir opp i kampen mot utbyggingen.

Samlet 40 mennesker til fakkeltog

Onsdag kveld samlet de 40 mennesker ved Nannestad kommunehus som ønsket å aksjonere mot den planlagte utbyggingen på Bjørkemåsan.

– Nå som kommunen kun legger økonomisk vekst og profitt til grunn, er det viktig at vi sier ifra. De gidder ikke ta ansvar for miljøet, klimaet eller oss som bor her. De tør ikke rette opp i feilene som ble gjort for over 12 år siden, uttalte appellant Sonja Irene Nore, som er leder i Øvre Romerike Natur og Ungdom, ifølge en pressemelding fra organisasjonen.

Etter oppmøtet utenfor kommunehuset, gikk de i fakkeltog til nettopp Bjørkemåsan med slagord som «La myra være, utslippene er svære».

– Vi går i fakkeltog for å støtte kommunen i å gjøre det beste tiltaket de kan gjøre for klimaet. Kommunen gjorde en stor feil da de tillot denne utbyggingen. De mener det er for sent å snu, men for oss handler det om at politikerne faktisk tar det ansvaret som vi ga dem da vi stemte dem frem. De har ansvar for å gi alle kommunens innbyggere en levelig fremtid, sa Nore da følget kom frem til myra.

Håper å begrense utbyggingen

De reagerer blant annet på de kommende CO₂-utslippene i forbindelse med oppgraving. I tillegg er de bekymret for artsmangfoldet på myra, og viser til at den rødlistede arten Storspova hekker i området.

– Vi kan ikke tillate en utbygging som vil slippe ut 120 000 tonn CO₂, mener Nore.

– Selv om det kan være for sent å stoppe utbyggingen helt, har vi stor sjanse for å begrense utbyggingen til maks 800 boliger, i stedet for 1200, skriver Natur og Ungdom i pressemeldingen.

Også Naturvernforbundet i Nannestad og Gjerdrum, Naturvernforbundet i Nittedal, Nannestad Bygdeliste og Nannestad SV deltok som medarrangører av fakkeltoget.

Artikkeltags