NATO-avslutning kan gi trafikkproblemer

NATO-øvelsen Trident Juncture er over etter to uker med militære øvelser over hele landet. Statens vegvesen ber nå bilister om å være obs på store mengder med militære kjøretøy som skal kjøre i kolonner ut av landet i løpet av de neste fire ukene. Her en militær kolonne gjennom Røros sentrum lørdag 27. oktober. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NATO-øvelsen Trident Juncture er over etter to uker med militære øvelser over hele landet. Statens vegvesen ber nå bilister om å være obs på store mengder med militære kjøretøy som skal kjøre i kolonner ut av landet i løpet av de neste fire ukene. Her en militær kolonne gjennom Røros sentrum lørdag 27. oktober. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

NATO-øvelsen Trident Juncture er over, og store militærkolonner skal ut av landet. Statens vegvesen ber bilister om å beregne ekstra kjøretid.

DEL

Onsdag ble den to uker lange NATO-øvelsen avsluttet. Øvelsen, som er NATOs største militærøvelse i Norge siden den kalde krigens slutt, har involvert mer enn 50.000 soldater fra 30 forskjellige land.

Transport av soldater, militært utstyr og kjøretøy inn til Norge pågikk i over åtte uker, og for det meste ble norsk trafikk upåvirket av de store militærkolonnene. Ifølge Forsvaret var norske bilister stort sett tålmodige, men i noen unntak brøt utålmodige bilister inn i kolonnene.

Forsinkelser

I kjølvannet av øvelsen vil nå om lag 10.000 militære kjøretøy bevege seg ut av landet igjen og returen er beregnet å ta halvparten av tiden det tok å komme seg inn i Norge. Dermed vil det bli militær kolonnetrafikk hver dag de neste fire ukene.

– De militære kolonnene kan bestå av inntil tolv kjøretøy. I mange tilfeller vil kolonnene operere i lavere hastighet enn øvrig trafikk. Det betyr at det kan forventes forsinkelser på de berørte veiene, sier beredskapsrådgiver Tor Inge Løkhaug i Statens vegvesen Region midt.

Kolonnene vil kjøre gjennom en rekke områder, og av de 550 kolonnene som skal kjøre ut til havnene, kjører 400 av dem til Fredrikstad. Statens vegvesen anbefaler også trafikanter som skal kjøre Oslo-Trondheim å velge E6 gjennom Gudbrandsdalen fremfor riksvei 3 gjennom Østerdalen, fram til 15. november.

Nordmenn mer positive

Øvelsesleder James G. Foggo og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen takket under en oppstilling på Værnes militære flyplass onsdag soldatene som har vært med på Trident Juncture for innsatsen.

Forsvarssjefen viste til en fersk måling utført av Kantar TNS som viser at nordmenn er blitt mer positive til både NATO og Forsvaret i forbindelse med øvelsen.

– Jeg tror dette i stor grad skyldes soldatenes profesjonelle oppførsel, som er blitt synliggjort under øvelsen. I tillegg ser jeg at det har vært mye positiv kontakt mellom soldater og befolkningen. Dette er jeg takknemlig for, sa Bruun-Hanssen til de frammøtte soldatene.

Bedre inntrykk

64 prosent av de spurte svarte at de har et positivt inntrykk av Forsvaret, noe som er 4 prosentpoeng høyere enn resultatet i en tilsvarende måling fra Forsvaret i månedsskiftet august/september

Hele 69 prosent har et positivt totalinntrykk av NATO, noe som er 5 prosentpoeng høyere enn for to måneder siden. 68 prosent svarer at de er positive til alliert trening i Norge, mot 65 prosent før øvelsen.

Formålet med øvelsen har vært å trene på kollektivt forsvar og flytting av store militære styrker under vanskelige værforhold.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken