Gå til sidens hovedinnhold

Slakter egen ledelses #metoo-håndtering

Artikkelen er over 3 år gammel

Anna-Sabina Soggiu (Ap) har blitt utsatt for overgrep selv. Etter å ha sett hvordan hennes egen partiledelse har håndtert «Giske-saken», vil hun vokte seg for å anbefale unge mennesker å varsle.

Torsdag kveld holdt Oslo-politikeren et innlegg for LO på Nedre Romerike som hadde satt #metoo-kampanjen på dagsordenen. Og der var hun klar på at håndteringen i altfor mange saker gjør at ofrene står igjen som syndebukkene.

– Ofrene har ikke fått oppreisningen de har fortjent og som jeg hadde håpet at de skulle fått. Flere må engasjere seg i dette. Det kan ikke bare ikke renne ut i sanden, ved at noe sa noe, det fikk litt konsekvenser, men så må vi bare gå videre. Dette krever faktisk strukturelle endringer i samfunnet, sier hun til Romerikes Blad.

– Tillit ingen rett

Soggiu ble selv utsatt for overgrep da hun var medlem av Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, AUF. I lys av at Trond Giske for drøyt tre måneder siden gikk av som nestleder i partiet, men nå er tilbake igjen i sentrale roller, er hun også svært kritisk mot egen partiledelse.

– Det er ingen rettighet og å få tilgivelse fra dem du har gjort urett og tillit må bygges opp igjen. I sakene vi ser nå, er det mange rare diskusjoner, men ny tillit kreves ganske raskt, altfor raskt, synes jeg. Sanksjonen til Giske var at han gikk fra nestledervervet. Jeg tenker at han er tilbake etter tre måneder, onsdag så jeg han hadde fått en ny posisjon som mediepolitisk talsmann, han har fått flere andre nye roller. Jeg mener man kan sanksjonere over lengre tid enn tre måneder før folk få ny gjenvunnet tillit etter at han ikke hadde tillit og måtte fratre et av de høyeste vervene i vår organisasjon. Jeg ser at partiledelsen og gruppen bifaller det som skjer. Det sender dårlige signaler til kvinner i organisasjonen.

Hun mener det er åpenbart at politikerne selv må gå foran som gode eksempler på hvordan slike saker skal håndteres.

– Politikken har vist seg å ha en del skjeletter i skapet. Det bør starte hos oss. Det er der man meisler ut veivalg i samfunnet.

Store konsekvenser

Soggiu har selv bistått varslere og har opplevd at flere av dem som utsatte henne for overgrep har sagt unnskyld. Likevel mener hun dagens situasjon ville gjort henne svært betenkt med å varsle.

– Unnskyldningene var nok for meg, de gjorde godt. Det trenger ikke å være slik for andre. Å gå ut mot folk med makt gir så store konsekvenser, det vet jeg også ut fra samtaler med flere varslere. Det er så store kostnader, så psykisk tungt, at alle skal synes noe om deg. Folk har tatt side i den offentlige debatten, uten å vite noe. Det trykket har så mye kostnader for varslerne at det vil sitte lenge i dem. Hvis kun tre måneder er konsekvensen, før man er tilbake på den samme arenaen? Nei, det ville jeg aldri ha gjort. Hadde det skjedd på min arbeidsplass nå, ville jeg enten unnlatt å varsle eller funnet meg noe annet å gjøre. Å tilhøre samme organisasjon som en du har gått ut med alvorlige anklager mot, det er for belastende.

Hun mener altfor mange saker de siste månedene ikke er blitt håndtert på en god måte og at det har vært ødeleggende for #metoo. De neste månedene kan bli helt avgjørende for om kampanjen bare vil renne ut i sanden eller forsterke seg igjen.

– Å sette seg in en posisjon, hvor man gjør seg til et offer, innebærer at man vet at mange ikke vil tro på en, og så videre. Det er så tungt for mange at man unnlater å havne der. Når man ser på hvordan mange saker blir behandlet, skjønner jeg at det er svært psykisk belastende for ofrene å stå i den type prosesser. Det er i alle fall ikke helsebringende.

– Si unnskyld!

Hun understreker imidlertid at følelsen av å stå opp for seg selv har vært tilfredsstillende og mener alle som er blitt gjort urett mot må tenke på at de har gjort det rette, selv om de føler at de ikke er blitt hørt.

– For meg har det vært på godt og vondt. Å si ting høyt har gitt meg veldig mye støtte, også fra uventet hold. Den største lærdommen er at det å si ting høyt, uten å ha blitt trodd, er også å stå opp for seg selv. Det kan være en oppreisning i seg selv. For meg gjorde dette at det har vært verdt det. Men jeg skjønner godt at det ikke er slik for alle.

Hennes råd til egen partiledelse, og for så vidt alle andre organisasjoner, er derfor følgende:

– Maktovergrepet fortsetter når man ikke blir trodd og lyttet til. Nå håper jeg partiledelsen tar oppgjøret på ordentlig, innrømmer at vi har hatt en ukultur. Det har alle miljøer, det er ikke farlig å innrømme. Og si ville jeg sagt at man vil ha alle fortellinger som folk har, for jeg vil vite hva som er skjedd dere. Og så hadde jeg sagt unnskyld!

Romerikes Blad har gitt Arbeiderpartiet anledning til å komme med et tilsvar til Soggius kritikk. Fredag formiddag opplyste de at de ikke hadde noen kommentarer til saken.

Kommentarer til denne saken